събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеСладкото и месото табу за жените в менопауза

Сладкото и месото табу за жените в менопауза

Жените в менопауза трябва драстично да ограничат сладкото, ако искат да останат стройни и здрави, казват учени от университета в Питсбърг. Не е достатъчно просто да ограничат калориите, а да следват определен хранителен режим, и то дългосрочно. Жените в менопауза нямат достатъчно мотивация да запазят за дълго постигнатите килограми с помощта на диета и те често бързо се завръщали.

Сега американските учени обаче изложиха три прости правила за нежния пол над 50 г. Съблюдаването им гарантирало запазване на фигурата. От менюто трябва да се изключат десертите. Жените трябва да ограничат месото и кашкавала, мазните сирена. За сметка на това им се препоръчва да наблегнат на плодовете и зеленчуците.

При много жени в менопауза, които са успели да отслабнат с помощта на някаква краткосрочна диета, след това мотивацията да задържат постигнатото пада, обяснява д-р Бетани Барон Гибс. Настъпват и физиологични изменения, метаболизмът се забавя. Затова пък се увеличават хормоните, които водят до усещане за глад. Човек губи малко от теглото си и точно тогава сладкишите стават особено привлекателни, добавя докторът.

Учените наблюдавали 500 жени в климактериума, за да изяснят дали някакви промени в дневното им меню могат да помогнат да се запази постигнатото от диетата тегло. Проследили храненето им в продължение на 4 г. Оказало се, че най-добрата стратегия в случая е драстично намаляване на сладкото и печеното, употребата на съдържащи захар напитки само по изключение и по-редките посещения на заведения за хранене.

Свръзани теми: Химикали в козметиката ни карат да дебелеем

Сините сливи пазят от остеопороза

Праскови и нектарини горят мазнините

Разгадаха тайната на женското дълголетие

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -