сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаХимиотерапевтите в България се обединиха в асоциация

Химиотерапевтите в България се обединиха в асоциация

Българска асоциация по медицинска онкология (БАМО)  бе учредена в София. Асоциацията обединява лекари-химиотерапевти от цялата страна, като неин първи председател ще бъде доц. Константа Тимчева – един от водещите специалисти по медицинска онкология в България.

В управителния съвет на Асоциацията са проф. д-р Драган Бобев, управител на СБАЛДОХЗ-София, д-р Борислав Димитров, директор на СБАЛОЗ София – град, доц. д-р Юлиан Райнов, началник на клиника „Хематология и онкология“ към ВМА, д-р Петър Петров, началник на отделение по химиотерапия – КОЦ Пловдив, д-р Kатерина Генова – началник на отделение по химиотерапия в КОЦ – Русе, д-р Катя Янчева – началник на отделение по химиотерапия в КОЦ – Бургас и други химиотерапевти, представители на клиники/отделения по химиотерапия от цялата страна.

Медицинската онкология е самостоятелна медицинска специалност и научна дисциплина, която изучава и третира злокачествените солидни тумори с химични и биологични продукти или с имунотерапия. Специалността включва различни интердисциплинарни области и аспекти за цялостно лечение на пациентите, но главната й задача е да осъществява системна лекарствена терапия с противотуморни медикаменти.

Лекарственото лечение е най-динамично развиващата се област от онкологичната наука, където научните открития са ежедневие. Затова и основната дейност на БАМО ще бъде насочена към повишаване на теоретичната подготовка на специалистите по медицинска онкология, създаване на условия за прилагане на научните достижения на съвременната медицинска онкология в България, разработване на научни, здравни, социологически и други проекти в колаборация с други научни дружества и организации, както и със здравните институции. Членовете на Асоциацията ще се стремят да спомогнат за подобряване на превенцията и ранната диагностика – основен фактор за намаляване на смъртността от онкологични заболявания.

На срещата членовете на БАМО обсъдиха и основните си искания, които ще бъдат представени пред здравните институции. Те ще настояват за промяна в остойностяването на настоящите клинични процедури и коригиране цената на клиничната пътека. Стойността й е 475 лв., но според доц. Тимчева трябва да е поне 603 лв. както предишната година. Новата, по-ниска цена на пътеката за тази година е намалена без съгласието на специалистите.

„Ние ще предложим и въвеждането на още една клинична пътека – за лечение на усложнения от химиотерапия и на тежко болни. Едно лечение на усложнения от химиотерапия означава скъп антибиотичен курс, означава повече леглодни, отколкото един нормален курс на химиотерапия, да не говорим за отговорностите, които поема лекаря „, добави още доц. Тимчева.

Председателят на БАМО засегна и проблема със списъците с чакащи за химиотерапия, като изтъкна, че основният проблем е легловата база. По думите й, той може да бъде решен с откриването на нови отделения и със създаването на условия в болниците за работа на химиотерапевтичните отделения.

На събитието бе представен и първия български учебник по медицинска онкология, създаден от екип опитни лекари – онколози и химиотерапевти.

„Първият учебник по „Медицинска онкология“, няма претенциите да бъде съвършено помагало. Поради липсата на подобно ръководство, издавано на български език досега, неговата цел е да запълни една съществуваща празнота, крещяща необходимост предимно за специализиращите колеги“, коментира доц. д-р Константа Тимчева – председател на БАМО и главен редактор на учебника.

Тя допълни, че информацията в него е насочена предимно към лекари-химиотерапевти, специализиращи онколози, студенти по медицина, както и към лекари от всички специалности, които имат желание да обогатят познанията си по „Медицинска онкология“.

На снимката: Доц. Тимчева показва новата книга по медицинска онкология на колеги.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -