четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниХимикали в козметиката ни карат да дебелеем

Химикали в козметиката ни карат да дебелеем

Химикали, които се слагат в кремовете за бързо почерняване и фондьотена, ни правят податливи към затлъстяване, установиха специалисти по медицина на околната среда в университета Упсала в Швеция. Виновни са фталатите – безцветно вещество, използвано в доста потребителски стоки. Чрез козметиката те проникват в подкожните слоеве, а оттавм попадат и в кръвта.

Учените установили, че дори умерени нива на химикала в кръвта повишават два пъти риска от диабет.

Един милиард тона фталати се произвеждат в света всяка година. От половин век те се използват като желиращи агенти в козметиката, продукти за почистване и за направата на пластмасови бутилки. Все повече обаче са доказателствата, че те могат да имат лошо въздействие върху здравето, като карат организма да складира повече мазнини около корема и да стане резистентно към инсулина, тъй като нарушават баланса на хормоните.

„Много от фталатите се използват в продукти за тяло като кремове за лице, автобронзанти, фондьотен и парфюми, обяснява проф. Моника Линд, експерт по медицина на околната среда от университета в Упсала в Швеция. При парфюмите те служат за по-бавното изпаряване на ароматните съставки, като така увеличават живота им.

Шведските учени проучили здравните досиета на над 1000 души над 70 г. 119 от тях имали диабет. След като взели предвид всички рискови фактори като наднормено тегло, пушене и висок холестерол, те установили, че хора с по-високи нива на фталати в кръвта били по-склонни да развият инсулинова резистентност. Изводите на изследователите са, че при мъжа тези химикали понишават нивата на тестостерона и така водят до наднормено тегло, а при жените нарушават хормоналния баланс по подобен начин, както това се случва в пуберитета или менопаузата.

Най-неприятното за потребителите е, че те не могат да се ориентират кои козметични или други продукти съдържат фталати, защото в много страни няма изискване те да бъдат изброени сред съставките. Знае се обаче, че освен автобронзантите и фондьотена, те се съдържат в доста голямо количество също в лаковете и пяната за коса. Фталати са открити в 70% от парфюмираната козметика, заявява говорител на Кампанията за безопасна козметика във Великобритания, цитиран от в. „Дейли мейл“. Не са посочени като съставка на опаковката, понеже рецептата на парфюмните композиции се смята за търговска тайна и компаниите не издават какво съдържа тя. Д-р Паула Бейли-Хамилтън, автор на „Не позволявайте на ХХІ в. да ви убие“ и експерт по въпросите на метаболизма, смята, че изобилието на химически калории в организма е причина все повече хора да дебелеят, въпреки че непрекъснато пазят диета и ходят на фитнес.

През 2003 г. ЕС прие законодателни мерки, които забраняват използването на някои фталати в козметиката. Три вида пък са забранени за използване в детски играчки от 1999 г. Йохана Конгълтон, старши учен от американска неправителствена организация по околната среда, казва, че проучването дава основание да се иска пълна забрана за влагането на фталати в козметиката.

Свързани теми: Затлъстяването било заразно

Дебел и здрав? Мисията невъзможна

Мързи ни да спортуваме, но смятаме, че живеем почти здравословно

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -