събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПолезна храна, от която в крайна сметка се дебелее

Полезна храна, от която в крайна сметка се дебелее

Понякога една уж полезна закуска всъщност може да спомогне за нежелано напълняване. Диетолог обръща внимание на „хитринките“, с които хранителната индустрия се опитва да ни продаде за здравословни храни продукти с много захар и царевичен сироп, пише сайтът News-air.com

Има много закуски и ястия, които твърдят, че са здравословни, но всъщност са с високо съдържание на скрити наситени мазнини и захари, което води до неочаквано наддаване на тегло. Например, можете да се почувствате като олицетворение на здравословния начин на живот, като поръчате в заведение десерт от кисело мляко с горски плодове, мюсли и мед. На практика обаче той може да е пълен с нежелани калории от чиста захар. Нещо, което едва ли подозирате.

„Когато сте в кафене, десертите с кисело мляко може да изглеждат за предпочитане пред понички или други печива. Но повечето от тях съдържат подсладени плодове (плодове с прост сироп) и гарнирани с мюсли, което обикновено съдържа много захар и мед. Захарта се натрупва бързо“, казва диетологът Игор Строков.

Консумацията на богати на захар десерти води до моментален скок в нивата на кръвнаха глюкоза. После неизбежно има спад в стойностите. Човек ги усеща като летаргия и желание да похапне още повече сладки неща. Подобни десерти с кисело мляко, но и солидно подсладени, едва ли ще заситят човек преди обяд. Бързо огладняваме отново и похапваме повече през деня. В крайна сметка консумираме ненужни калории.

Това не означава, че ако искате да отслабнете, трябва да се откажете от киселото мляко и мюслито. Според диетолога трябва да изберете неподсладено пълномаслено кисело мляко или бадемово кисело мляко, ако целта е да намалите теглото си.

Добавете фибри за по-трайно засищане

Експертът предлага да добавите семена от чиа за допълнителни фибри, което ще направи десерта по-засищащ. Малките семенца бързо набъбват от течността и дават усещането за пълен стомах. Желанието за сладко драстично намалява.

По същия начин блокчетата мюсли може да изглеждат здравословни на пръв поглед, но и те често са с високо съдържание на захар.

В тях има парчета плодове, ядки, овесени ядки и може би дори малко черен шоколад. Всичко звучи много здравословно. Но когато прочетете подробно съдържанието в етикети, бързо разбирате, че много от тях съдържат царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и хидрогенирани масла.

Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза, както всички добавени захари, може да допринесе за наддаване на тегло, диабет тип 2, метаболитен синдром и сърдечни заболявания, ако се консумира ежедневно, според лекаря. Впрочем такъв сироп се слага във всички подсладени газирани напитки.

Ако ви се хапва мюсли или мюсли барче, изберете продукт с прост списък от съставки като неподсладени сушени плодове, яйца, цели ядки, фурми, цели семена и кокосово масло.

Редактор Ина Димитрова

Image by Pexels from Pixabay

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -