понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПолезна храна ли са охлювите

Полезна храна ли са охлювите

Много хора хапват редовно и с удоволствие охлюви, а в някои страни те са част от дневния порцион подобно на задължителните зеленчуци в нашите чинии. Ако се решите да ги включите в менюто си, ще извлечете ползи. Природата щедро е вложила витамини в месото на охлювите. Те са най-богати на витамин А, но и на отлични количества витамин В1 – тиамин, В2 – рибофлавин, В6 – пиридоксин, В9 – фолиева киселина, В12 – кобаламин, витамин Е, витамин РР, витамин К. Слузестите животинки са източник и на аминокиселината холин, която е изключително полезна за работата на мозъка. В състава на месото на охлюва влизат ценни макро- и микроелементи в много добри количества – желязо, цинк, калций, селен, натрий, както и магнезий, калий, фосфор, мед. Магнезият от охлювите успокоява нервната система, действа профилактично при болести на стомаха и регулира липидната обмяна. Наскоро беше открито вещество в охлювите, което има обезболяващо действие.

Плюс е и това, че всички полезни вещества в месото на охлюва се съдържат в лесно усвоима за нашия организъм форма. В енергиен аспект 100 грама охлюви едва закръглят 90 ккал. Основната част от тях са от белтъчини, съдържат съвсем малко мазнини и въглехидрати. При термична обработка, добавяне на мазнина или сос калоричността се увеличава. Белтъчините на охлюва са от много полезен вид, мекотелото не съдържа лош холестерол и ни предоставя незаменими аминокиселини.

Консумация на охлювите е особено полезна при нарушен калциев баланс. По тази причина се препоръчват за деца, бременни и при риск от остеопороза. Малко известно е, че от охлюви се произвежда концентрат, който гарантира оцеляване без храна в екстремни условия. За една доза отиват над хиляда охлюва, но тя осигурява всичко необходимо на организма. Тези мекотели са адекватен заместител на червеното месо по време на пости.

Месото може да е базова храна в едноседмична диета за редукция на тегло. Желателно е за тази цел охлювите да се готвят със зехтин, чесън, копър и магданоз. Охлювите имат слава и на мощен афродизиак – подпомагат мъжката потенция и поощряват женското либидо. Разпространено е убеждението, че голяма порция охлюви преди секс може да удължи половия акт до 30-60 минути.

Изолирани от охлювите вещества имат приложение в медицината – при очни, стомашно-чревни проблеми и опорно-двигателни затруднения. Един от прекрасните бронхорелаксанти всъщност съдържа екстракт от охлюви. Вещества от слузта са показвали ефект при изгаряния, за заздравяване на рани и лечение на брадавици. Напоследък охлювите широко се използват в козметиката като подмладяващи субстанции.

Д-р Татяна Мороховец, 24 часа

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -