четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни консултации за сърдечна недостатъчност в Александровска

Безплатни консултации за сърдечна недостатъчност в Александровска

В периода 6 – 10 юни 2016г. специалистите от Клиниката по кардиология на УМБАЛ ”Александровска” ще консултират безплатно пациенти със сърдечна недостатъчност. Прегледи ще се извършват от 14.30 до 18.30ч. в приемния кабинет на клиниката (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”), без направление по НЗОК. Желателно е пациентите да представят налична документация, свързана със заболяването. Предварителното записване е на тел. (02) 9230 339.

Сърдечната недостатъчност представлява най-големия проблем в кардиологията, тъй като често се явява краен стадий в развитието на повечето сърдечни заболявания – хипертония, исхемична болест, клапни пороци, кардиомиопатии, ритъмна патология, перикардит и др. Дължи се на невъзможност на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв, което да задоволи метаболитните и кислородните потребности на организма.

Симптомите на заболяването са лесна умора, задух, сърцебиене, отоци по долните крайници, ограничен физически капацитет, белодробен и/или системен венозен застой. Тези оплаквания се дължат на неадекватното кръвоснабдяване на различни органи и тъкани и на задръжка на течности.

„Честота на сърдечната недостатъчност нараства постоянно, особено сред хората над 75-годишна възраст, коментира доц. Добрин Василев – началник на кардиологичната клиника в УМБАЛ „Александровска“. Причините се дължат на застаряване на населението, високата смъртност, влошеното качество на живот и високите разходи за лечение. При липса на мерки, въпреки прогреса на медицината, прогнозата на сърдечната недостатъчност продължава да бъде неблагоприятна и около 50% от пациентите загиват няколко години след поставянето на диагнозата“, уточнява специалистът.

В УМБАЛ „Александровска“ се лекуват около 500 болни със сърдечна недостатъчност годишно. Клиниката по кардиология разполага с добре обучен персонал и с пълния обем съвременни интервенционални и устройствени методи за диагностика и лечение на заболяването. Специалистите са на мнение, че ранното диагностициране, обучението на пациентите и правилното лечение имат определящо значение за подобряване прогнозата и качеството на живот на страдащите от сърдечна недостатъчност.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -