Много селен може да навреди на стомаха

PRINT
лекарства лечение

Микроелементът селен е хвален за много свои качества – помага срещу рака, пази клетките и прави косата блестяща. Здравите хора обаче рискуват отравяне, ако прекалят с приема му като хранителна добавка. Смущенията може да се проявят като стомашно разстройство, промяна в ноктите или косопад.

Възможно е също да се появи раздразнителност или човек да се почувства отпаднал, казва проф. Хелмут Шац от германското сдружение на ендокринолозите. Освен това се повишавал и рискът от диабет тип две.

Здравите хора усвояват нормално селена от продукти като месо, морски дарове, риба, мляко и зърнени храни. Дали е необходимо да се приема допълнително селен всеки трябва да обсъди с лекаря си. Има заболявания, които се асоциират с дефицит на микроелемента в организма. Подозренията се свързват най-вече с безплодие при мъжете, спонтанни аборти, често променящи се настроения, алцхаймер, болести на кръвообращението и възпаления на ставите.

Селен – ползи за щитовидна жлеза и имунна система

Въпреки това засега няма научни доказателства, че тези заболявания се подобряват или пък могат да се предотвратят чрез приема на селен. Учените още спорят и дали той помага при автоимунни заболявания на щитовидната жлеза.

Вземането на добавки със селен само с профилактична цел не пази от никакви заболявания, казва професорът, като се позовава на актуален метаанализ на международното научно сдружение Cochrane, където се оценени различни проучвания с общо 20 000 участници.

СНИМКА: ТК

[Общо: 6    Средно: 3.2/5]
Много селен може да навреди на стомаха беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *