петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМного селен може да навреди на стомаха

Много селен може да навреди на стомаха

Микроелементът селен е хвален за много свои качества – помага срещу рака, пази клетките и прави косата блестяща. Здравите хора обаче рискуват отравяне, ако прекалят с приема му като хранителна добавка. Смущенията може да се проявят като стомашно разстройство, промяна в ноктите или косопад.

Възможно е също да се появи раздразнителност или човек да се почувства отпаднал, казва проф. Хелмут Шац от германското сдружение на ендокринолозите. Освен това се повишавал и рискът от диабет тип две.

Здравите хора усвояват нормално селена от продукти като месо, морски дарове, риба, мляко и зърнени храни. Дали е необходимо да се приема допълнително селен всеки трябва да обсъди с лекаря си. Има заболявания, които се асоциират с дефицит на микроелемента в организма. Подозренията се свързват най-вече с безплодие при мъжете, спонтанни аборти, често променящи се настроения, алцхаймер, болести на кръвообращението и възпаления на ставите.

Селен – ползи за щитовидна жлеза и имунна система

Въпреки това засега няма научни доказателства, че тези заболявания се подобряват или пък могат да се предотвратят чрез приема на селен. Учените още спорят и дали той помага при автоимунни заболявания на щитовидната жлеза.

Вземането на добавки със селен само с профилактична цел не пази от никакви заболявания, казва професорът, като се позовава на актуален метаанализ на международното научно сдружение Cochrane, където се оценени различни проучвания с общо 20 000 участници.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -