Селен – ползи за щитовидна жлеза и имунна система

PRINT
селен ползи

В човешкото тяло селенът изпълнява функции, подобни на тези, свързани с витамин Е.  Той е част от ензим, който свързва свободните радикали, получени при окисляване на мастни киселини. Едно от най-важните му свойства е свързано с образуването на тиреоидни хормони.

Този толкова важен за здравето микроелемент е била открит през 1818 г. от шведския химик Берцелиус. Едва през 1975 г. обаче е установено, че той се среща естествено и в човешкото тяло.

Съдържанието му в организма е около 10-15 mg. Голяма част от него се съдържа в мускулите, черния дроб, бъбреците и сърцето. Усвоява се в горните части на тънките черва и се изхвърля от тялото главно чрез урината.

Препоръчителен дневен прием

Препоръките за адекватен дневен прием са 0,8-1 μg на килограм телесно тегло, което прави около 30-70 μg при възрастни.

Тази дневна доза може да се набави с:

  • 10 грама пъстърва;
  • 35 г херинга;
  • 45 г риба тон;
  • 90 г свински или пилешки черен дроб;
  • 100 г бобови растения;
  • 120 g ядки (най-много има в бразилския орех, но и в другите);
  • 350 г месо.

риба полезнаДобрите източници са както някои животински, така и растителни протеини. Особено богати на него са дреболии, месо и риба, зърнени храни, ядки и бобови растения, както и някои гъби. За предпочитане е да се купуват органични продукти. За производството им не се използват торове със сяра, затова те съдържат повече селен.

Паралелно с това се препоръчва приемът на храни с високо съдържание на витамини А, С и Е, тъй като те подобряват бионаличността му в организма.

Какво представлява микроелементът

Селенът е основен микроелемент, важна съставна част на защитните ензими, които играят роля за детокс процесите в организма. В ролята си на антиоксидант отблъсква свободните радикали, които се образуват всекидневно в тялото под въздействието на токсини, цигарен дим и стрес.

Има благоприятно влияние върху хода на сърдечно-съдовите заболявания. Селен се предписва като помощна терапия и при Тиреоидит на Хашимото. Използват го като допълваща терапия при рак, увредена имунна защита, остри и хронични инфекции. Има кръвни тестове, които може да определят нивото му. 

Тиреоидит на Хашимото – причини и лечение

Значение за здравето

лаборатория изследванияСеленът е компонент на важни ензими и помага (в състава на ензима глутатион пероксидаза) клетките на тялото в защитата им срещу агресивни метаболити, така наречените свободни радикали. Затова спада към групата на антиоксидантите, подобно на витамините А, С и Е.

Свободните радикали се образуват при всички метаболитни процеси, като те могат да повредят клетките на тялото и генетичния материал, съдържащ се в тях (ДНК). По този начин отварят вратата за мутации на клетките и възникването на рак.

Има научни наблюдения, че в райони, където храната на хората е естествено богата на елемента, онкологичните и сърдечносъдовите заболявания са по-редки. Затова се смята, че микроелементът има  известен защитен ефект срещу рак и атеросклероза.

Експериментални проучвания показват, че той може да предотврати рака. В добавка той пази организма от токсичното влияние на съединения с тежки метали (кадмий, олово, арсеник, живак). Неутрализира вредите от излагането на радиация и  ултравиолетови лъчи.

6 начина за детоксикация на черния дроб

При болните от рак е установено, че адекватното снабдяване със селен подобрява поносимостта на химиотерапията и страничните ефекти от лъчетерапията, без това да намалява тяхната ефективност.

Поради тази причина в много клиники микроелементът се дава като поддържащо лечение при различни тумори в дневна доза до 200-300 мг (моля, консултирайте се с вашия лекар, преди да приемате с такава цел). Някои международни проучвания твърдят, че може да помогне срещу образуването на тумори на кожата, черния дроб, простатата и дебелото черво.

Ролята му за щитовидната жлеза

щитовидна жлезаПроучванията показват, че при някои заболявания на щитовидната жлеза (тиреоидит на Хашимото, болестта на Грейвс) приемът на селен подобрява общото състояние и някои от симптомите. Влияе положително за преобразуването на L-тироксин (Т4), който се приема като лекарство, в биоактивната му форма Т3.

Щитовидната жлеза е най-богатият на селен орган в човешкото тяло – 600 до 1240 мг/кг. За сравнение – бъбреците съдържат 771 мг/кг, черният дроб – 291 мг/кг, а белият дроб – 132 мг/кг. Причината е, че при синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, непрекъснато се образува токсичният водороден супероксид. За неговото неутрализиране е необходим ензимът глутатионпероксидаза, който съдържа селеноцистеин. Това обяснява доц. Йоахим Фелдкамп от град Билефелд, Германия, цитиран от немския “Фармацевтичен вестник”. Освен това още едно биоактивно вещество, което неутрализира свободните радикали – тиоредоксинредуктаза, зависи от селена.

Увеличеното отделяне на токсични окислени радикали може да причини разрушаване на някои клетки. Затова достатъчният прием на селен има положително въздействие върху възпалителните промени и хистологичната картина при пациенти с хашимото, пояснява доц. Фелдкамп. Има проучвания, които са потвърдили положителния ефект на селена за намаляване на антителата при това автоимунно заболяване.

Кои симптоми издават проблеми с щитовидната жлеза?

Помага на имунната система в комбинация с цинк

Микроелементът оказва положителен ефект върху имунната система. Селенът укрепва защитните сили на организма – особено добре действа с комбинация с цинк. Двата елемента са от помощ при отравяне на кръвта или инфекция с ХИВ. При пациенти с автоимунни заболявания на червата, ревматични заболявания или алергична астма, курсът на лечение може да бъде благоприятно повлиян от приема на селен.

През зимата, когато боледуваме по-често, тялото се нуждае от много селен. В студените месеци може да го приемате и като хранителна добавка. Ако вече сте хванали настинка, тези допълнителни към храната дози биха помогнали за облекчаване на симптомите и съкращаване на боледуването.

Кога има дефицит

диализаВ някои райони на Европа почвите са бедни на селен, а това се отразява и на съдържанието на елемента в растителните храни. Използването на торове със сяра допълнително намалява тези количества. Сярата се поема от растенията вместо селена. От друга страна микроелементът се добавя често в храната на животните, за да не боледуват те толкова често.

Поради всички изброени причини, животинските протеини често са по-добрият източник.

Дефицитът му може да се установи при хора, които се хранят само с растителна храна, при някои възрастни с недобро хранене, алкохолици и пациенти на диализа.

Недостиг може да възникне и когато организмът изхвърля повече от него. Може да се случи при продължителни диарии, но също и чрез урината при диабет, тежки бъбречни заболявания и възпалителни състояния в стомашно-чревния тракт, например улцерозен колитПовишени са нуждите от елемента при бременност, при обилна менструация, също и по време на кърмене.

Храненето на бременните – особености и препоръки

Недостиг – има ли последици

Все още не е достатъчно проучено какви може да са последиците от дефицита му. В някои райони на Китай и Централна Русия, където почвите са изключително бедни на селен, се наблюдават най-тежките заболявания на сърдечния мускул и на ставите. Става дума за т.нар. Болест на КАшин-Бек, но не е напълно изяснена дали тя се дължи само на недостиг на микроелемента или има и други фактори.

По-нови изследвания установяват връзка между ниските нива на селен и високото кръвно, смущения в обмяната на мазнините (дислипидемия), както и възникването на атеросклероза. Има сведения, че се влошават и репродуктивните способности при липса на този елемент. Жени, претърпели спонтанен аборт, се оказват с екстремно ниски нива. При мъжете липсата му може да накърни съзряването и подвижността на сперматозоидите.  

Има ли риск от предозиране

По-големите концентрации имат отровно действие. По принцип тялото изхвърля с урината излишните количества.  Ако обаче човек продължава дълго време да приема добавки в по-големи количества, може да се стигне до някои оплаквания. Например косопад, смущения в работата на нервите и черния дроб, слабост на сърдечния мускул.

[Общо: 13    Средно: 3.3/5]
Селен – ползи за щитовидна жлеза и имунна система беше последно модифицирана от: април 13th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *