петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеПет прости правила как да отслабнем

Пет прости правила как да отслабнем

Американски диетолози описаха няколко прости правила, които помагат за трайно отслабване. При това няма значение каква диета сте избрали да следвате. Основният съвет е от д-р Джесика Бартфийлд от университета в Лойола. Записвайте всяко нещо, което слагате в устата си, казва тя. Трябва да се броят калориите не само на това, което изяждате в чинията, но и на напитките, и на това, което поглъщате случайно или в движение – бонбон, вафла и т.н.

Вижте още: Диета за отслабване, която не вреди на здравето

№1 Отбелязвайте какво ядете на работа

Много хора работят зад бюро, а по време на умствен труд сякаш постоянно ни се иска да дъвчем нещо. Парадоксално, но хората, които пазят диета, ядат навън много повече, отколкото на масата у дома, коментира д-р Бартфийлд. „Отбелязвайте колко сандвичи, снаксове сте изяли, колко бучки захар сте сложили в кафето. Когато се върнете вкъщи и прегледате списъка, ще се ужасите от факта, че докато сте на работа, практически сте обезсмислили усилията си да отслабнете“, допълва диетоложката.

Как да пестим калории без диета

№2 Спете достатъчно, за да обуздаете апетита

Вторият важен съвет към желаещите да отслабнат е да спят достатъчно. Не позата, а количеството часове, които прекарваме в леглото, са важни за възстановяванетона организма. Отдавна се знае, че хората, които спят по-малко от 6 часа, развиват вълчи апетит. Нивото на хормона грелин при тях се повишава, а той ни „заповядва“ да ядем висококалорични блюда.

№3 Спазвайте часовете за хранене

За стройната фигура е важно да се яде в точно определени часове. Закуската е най-добре да се прави поне час след ставане. Следващите хранения трябва да са през 3 часа. Максималната пауза между тях не бива да е повече от 5 часа. Ако нямате възможност да хапвате нещо качествено начесто, погрижете се да имате подръка нискокалорийни продукти – плодове, зеленчуци.

№4 По-малки порции, на често

Да се ядат малки порции е друг разумен подход. Освен това използвайте червени чинии, доказано е, че те потискат апетита, казва още д-р Бартфийлд.

Не яжте късно вечер, пикът на синтеза на мазнините е в 2 часа през нощта

№5 Изгаряйте поне 500 калории с движение

Не на последно място стои въпросът с физическата активност. По правило човек трябва да изгаря по този начин поне 500 калории дневно, казва специалистката. Така може да се очаква, че за седмица ще свали около 500 г. Това означава поне един час сериозна тренировка дневно, ако заниманията се провеждат на закрито. Натоварването трябва да е сериозно – в края на тренировката да се чувстваме изморени и задъхани. За хората, които нямат възможност да ходят на фитнес, остава гимнастиката вкъщи. Тогава може да се потим дневно и по 30 мин., особено ако имаме и други физически натоварвания, обобщава диетоложката от САЩ.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -