събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеОбикновен лук срещу висока кръвна захар, холестерол и остеопороза

Обикновен лук срещу висока кръвна захар, холестерол и остеопороза

Обикновеният лук е супер зеленчук с толкова много предимства, че всяка уважаваща себе си домакиня задължително трябва да го има в кухнята.

Кой казва, че здравословното хранене трябва да е скъпо? Ако не се водите от модата в диетите, може да се храните здравословно и балансирано и без да влизате в големи разходи за екзотични продукти.

Смятаният за прост и непретенциозен продукт лук е ярък пример за това. Повечето хора дори не подозират, колко полезен е той. В магазините и по пазарите се предлагат различни сортове – кромид, воден или червен. Няма значение кой ще изберете, всички са полезни.

Подобрява храносмилането и пази от алергии

Списъкът с полезните качества на лука е дълъг. Като начало трябва да се припомни, че сокът от лук подобрява храносмилането. Причината е, че той съдържа диетичните фибри инулин, които са храна за здравите бактерии в червата. Друга важна негова съставка е естественият антихистамин кверцетин. Това вещество предотвратява астмата и алергиите. Кверцетинът лесно се абсорбира от тялото и продължава да действа в организма по-дълго в сравнение със същия антихистамин от други храни.

Няколко причини да ядем редовно лук

Помага в битката с простуда и хрема

Лученият сок се счита за отлично домашно средство срещу настинки и респираторни заболявания. Той предотвратява образуването на слуз в носните канали и синусите, като по този начин подобрява здравето.

Средство срещу остеопорозата

остеопороза лечениеЛукът също така е отлично средство за поддържане на костите здрави. Има проучвания в подкрепа на факта, че веществата в него предотвратяват твърде голямата загуба на костна минерална плътност. Той пази здравето на ставите и по още един начин – като подпомага притока на кръв към различни слоеве тъкани.

Сокът от лук е полезен и за косата, понеже съдържа известно количество сяра. Това е едно най-важните хранителни вещества за растежа на косата.

Хора, които имат проблеми с кръвната захар, също редовно трябва да го слагат на масата. Лукът спомага за намаляване на кръвната захар. Това се дължи на съдържащия се в него хром, както и на веществото алил пропил дисулфида.

Чисти артериите, намалява риска от рак

Редовната консумация на сок от лук нормализира нивата на холестерола благодарение на съставките си сяра, хром и витамин В. Ако често го слагате на масата, правите нещо полезно за сърцето. Подмладявате не само кръвоносните съдове, но е целия организъм.

Съдържащите се в него няколко типа сулфиди дават защита срещу развитието на неоплазми и намаляват риска от тумори на хранопровода, бъбрека, гърдата, простатата и ларинкса. Не на последно място – лукът предотвратява инфекциите в устната кухина поради антибактериалното си действие.

Как да го приготвяме

Няма значение как ще сервирате лука – суров в салата или сготвен. Ползните му качества се запазват. При настинка е по-добре да го консумирате суров заради лютивите вещества, които се инхалират и така помагат повече. За другите му лечебни свойства обаче няма значение начина на приготвяне. Смята се, че червеният лук е още по-полезен заради антоцианините – вид антиоксиданти, които придават специфичния му цвят. Той е и по-ароматен за салати.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -