сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеНово хранително разстройство "дрънкорексия" - пият и гладуват

Ново хранително разстройство „дрънкорексия“ – пият и гладуват

Все повече млади жени гладуват, за да могат да пият повече алкохол, пише в. „Дейли мейл“. Знае се, че твърдите напитки съдържат доста калории. В САЩ, където новата мода се разпространява опасно бързо, я наричат „дрънкорексия“ (от английската дума drunk – пиян и анорексия).

Знае се, че други хранителни смущения като булимия и анорексия могат да имат фатални последици за здравето. Другото залитане също не е за подценяване, предупреждават лекари. Някои млади жени мислели повече за купон и нощни клубове, отколкото за здравето си. В същото време не искат да се разделят със стройната фигура. Чаша мохито от 300 мл например излиза 214 ккал, затова пропускали закуска или едно хранене. 16% от студентите на университета в Мисури на възраст между 18 и 23 г. признали в допитване, че се ограничават в храната в деня, когато ще излизат да купонясват. Според Сондра Кронберг от Националната асоциация по хранителни разстройства в Ню Йорк младите американки, които се лишават от ядене в полза на алкохола, са повече – 30%. Дори това да става само в определени дни, има риск за здравето. Комбинацията от гладуване и алкохол може да увреди органите, най-често черния дроб. Съществува и реална опасност жените, които страдат от „дрънкорексия“, да развият други хранителни смущения или пък да станат зависими от алкохола.

Най-новите проучвания показват ясна връзка между залитането по чашката, анорексията и булимията, пише и в. „Билд“. 36% от жените, лекувани от подобни хранителни разстройства, имат проблем и с алкохола.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -