сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПускат за болници и лекарства 180 млн. лв. от резерва на касата

Пускат за болници и лекарства 180 млн. лв. от резерва на касата

180 млн. лв. от резерва на здравната каса ще бъдат похарчени за нуждите на здравеопазването, реши Надзорният съвет на НЗОК. Новината бе съобщена вчера, тъй като заседанието продължило до късно вечерта в сряда. За първи път средства от резерва ще бъдат похарчени за текущи нужди. Общо 1,4 млрд. лв., събирани в предходните години, станаха част от държавния резерв в края на 2010 г.  Още при приемането на бюджета на касата за тази година обаче бе казано, че средствата няма да се заделят както обикновено, а ще бъдат похарчени при необходимост.

Общата сума на резерва е 260 268 000 лева. Засега от тях са освободени 180 268 000 лв, които ще отидат за болници, лекарства, медицински изделия и диетични храни, покривани частично или изцяло от НЗОК.  Предложението за усвояването на резерва е на управителя на НЗОК д-р Нели Нешева в съответствие с поетия от нея ангажимент за редовни плащания към лечебни заведения и аптеки, се казва в съобщение на касата. Анализът на финансите показвал, че предвидените в бюджета средства за болнична помощ, заедно с тези, освободени от оперативния резерв ще бъдат напълно достатъчни до края на годината. Не става ясно обаче каква част от допълнителните 180 млн. лв. са за болници и каква – за лекарства.

Една от причините за нарасналите разходи е, че от 1 март 2011 г. към НЗОК минаха плащанията за 18 редки и онкологични заболявания, както и медикаментите на пациенти с трансплантирани органи. Така в началото на годината месечно за лекарства се даваха 33,5 млн. лв., а през последните месеци – средно по 40 млн. лв. В бюджета бяха заложени 391 млн. лв., а прогнозата беше, че ще са необходимо още около 60 млн. лв.  Към днешна дата НЗОК заплаща 1592 медикамента за 165 диагнози. Медикаментите излизат по-скъпо на касата. Преди Министерството на здравеопазването правеше един централизиран търг, на който печелеше най-евтината оферта. Сега хапчетата се изписват по преценка на лекуващия според включените в позитивния списък лекарства. Сегашният механизъм е по-добър за пациента, защото е възможен избор на най-подходяща терапия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -