събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПрекалено слабите зачеват по-трудно

Прекалено слабите зачеват по-трудно

Прекалено слабите жени зачеват по-трудно, дори в сравнение с друга група, която има проблем с теглото – тази на дамите с наднормено тегло или дори затлъстяване. Изводът е от проучване в Чикаго, оповестено на годишната конференция по репродуктивно здраве в САЩ, пише в. „Дейли мейл“. Изследването анализирало резултатите от ин витро при 2500 жени и ги сравнили с килограмите им. Според специалистите колкото по-близо е жената до оптималното си тегло, толкова по-добър е шансът за забременяване.

Жените в проучването били разделени на три групи – много слаби, нормално тегло и затлъстели. В „нормалната“ група влизали и някои жени, които според европейските критерии биха минали за пълнички. Половината от дамите с оптимално тегло успели да заченат, а от тези над нормата – 45%. Успехът при твърде слабите обаче бил само 34%. Те били с индекс на телесната маса от 14 до 18 (индексът се изчислява като теглото в килограми се раздели на височината в метри на квадрат).

Причината е, че при прекалено слабите жени намалява производството на половия хормон естроген, който е важен за зачеването. Другия проучвания също показват, че на кльощавите им е по-трудно да забременеят, но преди процедурата за ин витро се прави хормонално стимулиране. Затова американските учени са впечатлени, че теглото продължава да е от такова голямо значение за изкуственото оплождане.

Жените и в трите групи в Чикаго отделили подобен брой яйцеклетки, така че проблемите трябва да са се появили в процеса по-нататък, казват учените. Ембрионите се затрудняват да се задържат в матката на много слабите жени, защото те са недохранени, гласи едно от възможните обяснения. Според специалистите това вероятно е резултат от еволюцията. Ако бъдещата майка е прекалено слаба, това би означавало, че храната е твърде малко и това не е подходящият момент за създаване на поколение.

Лекарите са обезпокоени от факта, че жените не осъзнават какви последици може да има гладуването върху способността им да станат майки. Добавят, че съвременните тийнейджърки били силно повлияни от моделите на подиума, които изглеждали като анорексички.

Във Великобритания здравните фондове имат право да откажат финансиране на ин витро при жени с тегло под нормата, отбелязва „Дейли мейл“. Лекарите съветват дамите, които не могат да забременеят по естествен път, първо да се качат на кантара.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -