сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПроф. Григор Горчев от Плевен стана "Лекар на годината"

Проф. Григор Горчев от Плевен стана „Лекар на годината“

Проф. Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в Плевен, получи наградата „Лекар на годината“ на тържествена церемония в София. Престижното отличие се връчва от Българския лекарски съюз (БЛС). Проф. Горчев е единственият сертифициран хирург в Югоизточна Европа, който може да оперира пациенти с робота „Да Винчи“, аргументират се от съсловната организация. Името му е известно както у нас, така и в чужбина.

Професорът е направил много за въвеждането на телемедицината в операционните зали и създава Университетски телекомуникационен ендоскопски център. С робота „Да Винчи“ се правят основно гинекологични операции. От десетина дни обаче се използва и за тумори на простатата.

Лекарският съюз връчи и други награди. Ген. Стоян Тонев, началник на ВМА, успя да я превърне в най-успешно развиващата се болница, изтъкват от БЛС. Акад. Петя Василева е предложена за орден „Стара планина“. Офталмоложката прегледа преди дни дори самия Рамбо – Силвестър Сталоун, който снима у нас. Наградата за най-добра областна болница отива в Търговище, а Тетевенската е отличена като качествено общинско лечебно заведение. Грижите на онкологичния център във Велико Търново за пациентите също заслужава награда, съобщават още от БЛС. Дружеството по образна диагностика бе отличено за първите изготвени правила на добра практика, а призът бе връчен на председателя му доц. Васил Хаджидеков.

Съсловната организация раздаде и още персонални награди. Шефът на здравната комисия Десислава Атанасова, проф. Милан Миланов и проф. Тодор Чернев най-добре защитават интересите на съсловието и бяха отличени. Ректорите на МУ в София и МУ във Варна проф. Ваньо Митев и проф. Анелия Клисарова имат заслуги за качественото медицинско образование у нас.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -