сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеМоже ли да се отслабне със зелен чай

Може ли да се отслабне със зелен чай

Може ли да се отслабне със зелен чай? Ето коментарите на двама известни диетолози.

Д-р Росица Попова

Зеленият чай е богат на антиоксиданти и други биоактивни вещества, които повлияват благоприятно здравето. Съществуват хипотези, подкрепени от десетки проучвания, че зеленият чай подпомага редукцията на тегло чрез стимулиране разграждането на мазнини. Как се случва това?

Една от съставките на зеленния чай е кофеин, чието съдържание е 4-5 пъти по-малко спрямо кафето. Кофеинът има стимулиращо действие върху разграждането на мазнини, но в тези минимални количества ефектът е почти нулев. Други биоактивни вещества, за които се смята, че имат по-изразено „отслабващо“ действие, са полифенолите и по-конкретно епигалокатехин галатът. Той потиска ензима, който разгражда хормона норепинефрин, като количество му се увеличава. По този начин се активира симпатиковата нервна система, което води до увеличаване на мастното окисление в клетките и стимулиране на термогенезата.

Епигалокатехинът и кофеинът имат синергично действие – един друг си засилват ефекта, което допълнително увеличава мастното разграждане. Освободените мастни молекули се отделят в кръвообращението и се използват за енергия.

Други проучвания определят отслабващия ефект на зеления чай със стимулиране на метаболизма. Нашият организъм непрекъснато изгаря калории, дори и по време на сън или когато си почиваме. Този енергоразход се нарича основна обмяна. Става дума за енергията, необходима за хилядите процеси, които се извършват в организма. Според проучванията зеленият чай стимулира метаболизма с 3-4% от дневния енергоразход. На 2000 калории дневен енергоразход това прави 60-80 калории допълнително.

И последна хипотеза, базирана на проучвания, е, че зеленият чай потиска апетита. По този начин приемаме по-малко калории, което подпомага отслабването. Но има разнородни мнения в тази посока, тъй като липсват убедителни доказателства.

В заключение, зеленият чай незначително увеличава метаболизма и разграждането на мазнини, което може да доведе до незадоволителна редукция на телесното тегло. Но ако съчетаем приема на зелен чай с добре балансирана диета за отслабване, със сигурност ще се радваме на добри резултати още след месец.

Д-р Георги Гайдурков:

Когато говорим за чай, визираме напитката, получена като воден извлек от растението китайска камелия. Всички други отвари или запарки от други растения са билкови напитки, но не и чай в тесния смисъл на думата.

Традиционно, като технология на обработването, растението се използва в три основни състояния. Зелен чай, при който свежите листенца на растението просто се изсушават, като запазват в максимално непреработен вид веществата на дрогата. Черен чай – при него растението се подлага на ферментативен процес. Съставът търпи промени, свързани главно с намаляване съдържанието на танините. Цветът става тъмнокафяво-черен. Червен чай – при него процесът на ферментация е непълен и всъщност се получава нещо средно между зелен и черен чай. Наименования като бял чай са по-скоро търговски. Отнасят се за зелен чай от подбрани само най-млади и нежни листенца.

За състава и ползите от зеления чай е писано много. Но дали подпомага редукцията на излишно телесно тегло, ако го пием на гладно?

Едно от малкото проведени рандомизирани контролирани проучвания е това на трима японски автори (Томонори Нагао, Тадаши Хазе, Ичиро Токимитсу) от 2007 г. То проследява влиянието на зеления чай върху отслабването с 240 мъже и жени за 12 седмици. Наблюдава се значително намаляване на процентното съдържание на мазнини, както и на телесното тегло като цяло. Особено намаляване е отчетено при коремната мазнина и обиколката на талията.

Това, което трябва да подчертаем, е високото съдържание на полифеноли – флавоноиди и катехини, и преди всичко съдържанието на алкалоида кофеин и аминокиселината Ел-теанин.

Главният механизъм, по който действат тези биологично активни вещества и поради който водят до ускорена обмяна и топене на мастна тъкан, е активирането на хипоталамо-хипофизо-адреналинната ос. Това води до отделянето от жлезите с вътрешна секреция на хормони, медиатори и метаболитни ускорители. Сред тях най-известни и мощни в действието си са адреналинът и норадреналинът. Ел-теанинът има свойството да прониква през кръвно-мозъчната бариера. Така да увеличава основния медиатор и активатор на мозъчната дейност – допамина. Всички други свойства на зеления чай и физиологични отнасяния върху органите и системите са свързани също с този основен адренергичен (стимулиращ) механизъм на действие, а останалите и често изтъквани са изключително второстепенни.

Всичко това трябва да ни каже, че ползата от зеления чай, и в частност ползата за отслабване, трябва да бъде премерена на везната и балансирана с негативите от това: изчерпване и изтощение на жлезите с вътрешна секреция с всички последици от това. Личнате ми препоръка е да се ползва зеленият чай с мярка – средно до 3 чаени чаши дневно, до 1 месец, след което да направим почивка поне 1 месец.

От моята клинична практика мога да споделя и опасността от силно раздразване на стомашно- чревния тракт при дълга употреба на зелен чай.

Без да е доказана връзката, трябва да отбележим факта, че в страните, където се ползва най-много зелен чай, има най-висок процент на заболеваемост от рак на стомаха. При определени случаи съм наблюдавал силно изразени симптоми на остър или обострен гастрит. Този нежелан ефект е свързан главно с високото съдържание на таиини в зеления чай.

В този случай препоръчвам да ползвате черния чай, който обратно на популярното мнение е много по-щадящ и мек за лигавиците и обмяната. Друг начин, по който може да снижите дразнещото действие, а и да по-добрите вкусовите качества, е да добавите към чашата чай едно-две „облачета“ от домашно приготвено ядково мляко (фино смлени на паста кашу, бадем и разбити с малко вода).

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -