вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДиетата при диабет трябвало да е бедна на протеини

Диетата при диабет трябвало да е бедна на протеини

Диетата при диабет не трябва да съдържа много захар и въглехидрати (тестени изделия). Това е разпространеното разбиране за хранене при заболяването, което засяга обмяната на захарите в организма. Оказва се, че по-добрият начин е да се ограничат протеините (белтъчини). Това е начинът да се ускори разходът на енергия, а оттам и да се подобри изгарянето на калориите от мазнини и въглехидрати. Наблюденията на учени сочат, че дори инсулиновата резистентност може да претърпи обратно развитие.

Как ни разболяват наднормените килограми

Всеизвестен факт е, че днес има много повече хора с наднормено тегло, отколкото преди 20 г. например. Много от тях дори не осъзнават, че това е голям проблем за здравето. Затлъстяването води до болести на сърдечно-съдовата система, метаболитен синдром (комбинация от високо кръвно, висока кръвна захар и коремно затлъстяване), диабет тип 2 и дори рак.

Основни причини за затлъстяването в световен мащаб са неправилно хранене и липса на физическа активност. Голямо значение има и съчетаването на мазнини, въглехидрати и протеини в храната. Особено по отношение на протеините има противоречиви данни, казва Адам Розе от Германския център за изследване на рака. От една страна, има наблюдения, че при диета, бедна на белтъчини, човек яде повече, за да си набави необходимите количества. От друга страна има епидемиологични проучвания, според които повишеният прием на протеини се свързва с повишена заболяемост от диабет тип 2.

Диетата, бедна на протеини, увеличава разхода на енергия

За да проверят какъв е ефектът от ограничаването на белтъчините в храната, учените поставили лабораторни гризачи на такава диета. Само 5% от храната им съдържа протеини срещу 20% в нормалната им дажба. Въпреки че животните изяждали като цяло малко повече от другите, като цяло качили по-малко тегло. Учените установили, че мишките на диета с малко белтъчини усвоявали с 40% по-малко ефективно храната. Изгаряли повече мазнини и въглехидрати. Увеличили разхода си на енергия.

Гризачите имали по-ниски стойности на инсулина, холестерола и мазнините в кръвта. В същото време се повишила концентрацията на протеина FGF21, на фактора на растежа 21 на фиброластите. Мишки с наднормено тегло, поставени на диета с малко белтъчини, не отслабвали, но стойностите на кръвната им захар се подобрявали. Дори вече установена инсулинова резистентност претърпявала обратно развитие.

Реакцията на черния дроб има положителен ефект за здравето

Протеинът FGF21 играе водеща роля за подобряване на обмяната на захарите в организма. Обяснението на учените е, че бедната на протеини храна предизвиква нещо като стресова реакция в черния дроб, която обаче има положителен ефект върху здравето. Нивото на протеина FGF21 се повишавало особено ако се ограничи приемът на неесенциалните аминокиселини. Това са тези, които организмът може да си произведе сам.

Експертите проверили ефекта от бедната на протеини диета и при хората. Те помолили петима млади мъже да се хранят по този начин в продължение на една седмица. Накрая измерили нивата на протеина FGF21. Въпреки повечето въглехидрати, които хората приели, имали по-ниски нива на кръвната захар. Това са интересни резултати, които учените ще проверят върху по-големи групи доброволци.

Източник: Der Standard

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -