сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКокосовото масло неутрализира вируси, гъбички и бактерии

Кокосовото масло неутрализира вируси, гъбички и бактерии

Кокосовото масло носи много ползи за здравето. То съдържа 90% наситени мазнини, за които традиционно се говори, че са вредни и повишават лошия холестерол. Само че тези в него са по-специфични, правят го изключително полезно за здравето. Факт, потвърден от многобройни проучвания.

Ето повече за конкретните мазнини, които то съдържа:

Лауринова киселина:44 – 52 %
Капринова киселина:6 – 10 %
Каприлова киселина:5 – 9 %
Миристинова киселина:13 – 19 %
Палминова киселина:8 – 11 %
Стеаринова киселина:1 – 3 %
Мастни киселини (прости ненаситени):5 – 8 %
Линолова киселина (полиненаситена):0 – 1 %

Над 50% от съдържащите се в кокосовия орех мастни киселини са със средно дълга верига.

Какво са мастните киселини със средно дълга верига?

Става дума за наситени мастни киселини с определена дължина на веригата. Мастна киселина с дълга верига като стеариновата се състои от 18 въглеродни атома. Каприловата пък е само от 8 атома, а каприновата от 10. Именно киселините със средна верига са отговорни за уникалните качества на кокосовото масло. Те са лесно смилаеми, за усвояването им не е нужен жлъчен сок. Т

Разтворими са във вода и така бързо стигат по кръвен път до черния дроб. Когато това стане, организмът ги използва за добиване на енергия, а не за отлагане като мазнини. Освен това мазнините със средна верига имат една калория по-малко на всеки грам от другите мастни киселини.

Кокосовото масло има още ползи – действа антимикробно, противовирусно и антимикотично както при вътрешна, така и при външна употреба. Може например да се използва при гъбични инфекции на кожата и лигавиците с нанасяне направо на мястото.

Монолаурин действа антимикробно

Лауриновата киселина в организма се преобразува до монолаурин. За това вещество,което е моноглицерид, има данни, че действа антимикробно. Монолаурин пази например от ХИВ, херпесни и грипни вируси, цитомегаловирус. Той успява да разгради липидната обвивка на тези вируси, а така на практика ги неутрализира.

Каприновата киселина има подобно действие като лауриновата. В организма тя се преобразува до монокаприн. Веществото е тествано в проучвания за неговата способност да неутрализира вируса на херпес симплекс, хламидии и други сексуално преносими бактерии. Има проучвания, които са доказали ефекта на монокаприн върху ХИВ (Thor­mar et al. ,1999) и при хламидии Bergs­son et al. (1998), макар и само в лабораторни условия.

Кокосовото масло бори успешно гъбички и вируси

гъбички по кожата

Смята се, че мастните киселини със средна верига се борят успешно с ХИВ, вируса на морбили, херпес (HSV-1), вируса на стоматит (VSV) и широко разпространения цитомегаловирус.

Мастните киселини със средна дължина на веригата намаляват активността и на редица гъбички, например така разпространената кандида. Има много проучвания, които показват противогъбично действие на каприловата киселина при инфекции с кандида в устната кухина. Те са проведени при хора, които носят протези. Проверяван е и ефектът им в лабораторни условия срещу три различни щама на кандида. Поради тази причина се смята, че кокосовото масло е чудесно средство срещу гъбични инфекции от всякакъв вид.

Прилага се вътрешно при инфекции с гъбички в червата, както и външно –  при инфекции на кожата и лигавиците. На фона на изброените противомикробни качества на кокосовото масло естествено възниква и въпросът дали пък не е вредно срещу полезната чревна флора? Не, не е. Мастните киселини, съответно техните моноглицериди, нямат никакво вредно въздействие върху полезните бактерии в червата, а само върху болестотворните микроорганизми.

Проучване от 1990 година например показва, че кокосовото масло няма никакъв вреден ефект срещу обикновената Ешерихия коли, която често населява червата. Затова пък има силен неутрализиращ ефект срещу болестотворни микроби като например хемофилус инфлуенца, стафилококус епидермидис, както и срещу грампозитивната група Б стрептококи.

Кокосово масло при сърдечно-съдови болести

болести на сърцето миокардит

В продължение на четири десетилетия се извършвани различни проучвания за възможната връзка на кокосовото масло и сърдечно-съдовите заболявания.

В общи линии всички те стигат до едно и също заключение: Кокосовото масло е много полезно за намаляване на рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания. Проучване на Блекбърн, 1988 г., излиза със заключение, че когато се допълва с други мазнини или с линолова киселина то представлява неутрална мазнина по отношение на развитието на атеросклероза.

В края на 90-те години друго проучване – Kurup & Rajmoran, потвърждава в при 64 доброволци, че консумацията на кокосово масло не предизвиква статистически значими промени в общите стойности на холестерола.

Кокосово масло срещу атеросклерозата

Вирусът на херпес и цитомегаловирусът играят роля за образуване на атеросклеротични отлагания в кръвоносните съдове,  допринасят за повторното стесняване на артериите след ангиопластика (оперативно разширяване на кръвоносни съдове). Интересно е, че антимикробно действащият монолаурин се образува самостоятелно в организма ако човек приема с храната си лауринова киселина. А  лауриновата киселина се съдържа в кокосовото масло.

Една обзорна научна работа на Лоурънс от 2013 година обобщава най-важните научни изводи до момента. Въпреки изводите от предишни проучвания, че храна, богата на наситени мастни киселини, покачва нивото на холестерина и риска от сърдечни заболявания, доказателствата по въпроса все още са слаби, заявява ученият.

Затова пък през годините са изяснило, че наситените мазнини, особено тези от кокосовото масло не предизвикват здравословни проблеми. Нещо повече – те помагат на здравето.

Действа срещу деменция

Мозъкът, засегнат от алцхаймер, не разполага с достатъчно глюкоза като източник на енергия. От кокосовото масло той може да получи т.нар. кетони,  които да преобразува в енергия.

Кокосово масло при онкологични заболявания

Този продукт може да се включи в менюто на онкоболните, полезен е за тях. Доставя на изтощения от болестта организъм лесносмилаеми калории. Антимикробното му действие пък облекчава работата на имунната система. От полза са и противовъзпалителните му качества.

Вижте още ползи за здравето от кокосовото масло във видеото.

https://www.youtube.com/watch?v=oluzTfMDYmQ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -