Реклама
Начало Хранене Кои са най-полезните храни през пролетта

Кои са най-полезните храни през пролетта

0
Реклама

Пролетната умора е най-често срещаното оплакване на хората в този сезон, твърди известният пловдивски гастроентеролог д-р Георги Попов от болница „Пловдив“. Тя се появява след зимата, когато заради студеното време и дългите нощи двигателната активност е ограничена и човек е лишен от разнообразен начин на живот, потиснато е нормалното производство в организма на т.нар. хормони на щастието – серотонин и ендорфините.

Всичко това води до засилване на депресивните прояви на личността. Картината се допълва и от увеличена консумацията на месо през зимата, която неминуемо се е отразила на фигурата и почти всеки е завладян от желанието да се раздели с натрупаните 3-5 килограма отгоре.

Защо строгите диети за отслабване често са неуспешни?

диета за отслабване пречистванеНай-нормалната реакция е да започне диета за отслабване. Защо обаче режимите с много ограничения изглеждат неуспешни? Според д-р Попов причините са ясни – съзнанието е ангажирано постоянно да сравнява веществата в продуктите, да изчислява калории и да следи забраните в менюто. Много скоро подсъзнанието започва да мърмори, разсъждавайки „Този банан 200 калории ли е или повече?“, а от първите разколебани мисли до нервната криза, има само една крачка, обясни той.

Реклама

Така че успехът на диетичното хранене се определя не само от волята, но зависи и от куп много по-фини механизми, сред които надделява усещането за сложност на правилата, обобщи гастроентерологът. Създава се субективно чувство за непосилност, т.е. срив между желанието и отказът на нервната система да се съобрази с него. Оказва се, че диетата не е само умствено усилие, много са важни средата, начинът на живот и спазване на основни хранителни правила, като избягване на безсмисленото хранене по навик.

В крайна сметка организмът сам определя нуждите си от храна. И когато ни връхлита глад за определен вид продукт, тялото просто ни съобщава, че някои вещества не му достигат. Желанието да се консумира хляб при наличието на други по-интересни ястия и деликатеси, говори че човек е в стрес и преумора и му липсва витамин В.

Как да отслабнем с лунната диета

Гладът за шоколад издава недостиг на магнезий

Сред храните, които ни се дояждат, освен хляба са шоколадът, сладкишите, месото, сиренето, картофите, бананите и ядките, посочи д-р Попов. Така гладът за шоколад говори за недостиг на магнезий и на хормона серотонин. Той обаче има важно място за работата на мускулите, в това число и на сърдечния. Полезен е черният шоколад, когато съдържанието на какао в него е над 70%. Нуждата от белтъчини в диетичния баланс се издава от желанието да се яде повече месо, обясни лекарят. И напомни, че те са основни вещества в клетките и не е лошо да послушаме апетита си, но трябва да консумираме месо без тлъстини. Добре е протеините да се наваксат с консумация на риба и яйца.

16 зеленчука, богати на протеини

Комбинацията от калций и аминокиселина триптофан събужда нуждата от сирена, които са необходими на костите и са фактор за борба с потиснатото и лошо настроение. Съпротивата на желанието да си угодим може да доведе до усещане за наказание и да увеличи риска от депресивен синдром. Много полезни са ягодите, които съдържат витамин С, спомагащ за производството на ендорфини. Те спомагат за по-бързото изхвърляне на токсините, защото съдържат неутрални бързо усвояеми въглехидрати и флавоноиди на антиоксиданти.

Не се лишавайте от портокали и ананаси, защото борят стреса и стимулират имунитета. За повече енергия хапвайте банани, които са много богати са калий и на естествени въглехидрати. Те мигновено дават сила, а освен това укрепват стомашната стена срещу киселини. Към групата на необходимите храни лекарят причисли сливите, боровинките, къпините – пресни и сушени, както и стафидите.

Защо ядките са толкова полезни

С консумацията на ядки организмът си набавя протеини, полезни мазнини, витамин В и селен. Затова те имат позитивен ефект върху настроението и чувството за удовлетвореност. Достатъчни са 2 супени лъжици на ден или 30 грама. Д-р Попов припомни, че още в древността медът, орехите и смокините са били признати за най-добрата храна на мозъка. От менюто не бива да се изключва сусамът, който съдържа витамин С, протеини и калций. Парадоксално, но е факт, че пастите и спагетите са отличен източник на протеини и сложни въглехидрати, които освобождават енергията си бавно и засищат за дълго, отбеляза гастроентерологът. Той добави, че съдържат аминокиселини, спомагащи производството на ендорфини. Липсата им при диета за отслабване води до апатия и депресия.

Борбата с пролетната умора се свежда не само до рационално хранене, нужна е и повишена двигателна активност, която е основен фактор за организма, за да се пребори с отрицателните емоции и депресията. Човек трябва да спортува или поне да се движи повече на слънце, въздух, сред зеленина и край вода. Това зарежда организма, възприятията му борят депресията и се стимулира отделянето на хормоните на щастието, които са основен елемент и за доброто самочувствие, желание да се живее активно и дори за секс.

Свързани теми: Банани и портокали в черен списък на забранени храни за закуска

Учени откриха как да включат на турбо имунната система

Джинджифил и цитруси помагат при резки промени на времето

СНИМКА: ДАК

Реклама

Exit mobile version