Реклама
Начало Заболявания и лечение Какво представляват кистите

Какво представляват кистите

0
преглед гинеколог цитонамазка
Реклама

Кистите може да се появят в колената, гърдите, черния дроб или в бъбреците – на практика по различни места в тялото. В повечето случаи те не предизвикват никакви симптоми и поради това дълго време остават незабелязани. Кистите са кухи образувания в тъканите, обградени са с капсула.

Една киста може да се състои от една или повече капсули. Вътрешността й е пълна с течност, кръв или подобна на каша консистенция с гной или себум.

Често срещани са кистите в гърдите. Обикновено те засягат 30-40-годишните жени. Образуват се когато в жлезната тъкан на бюста се получи стеснение в млечен канал. По яйчниците пък се образуват т.нар. функционални кисти, които се появяват към момента на овулация, но обикновено изчезват спонтанно отново. Кистите в главата може да се появят в мозъка и да съществуват години наред, преди човекът да забележи нещо. По-неприятни са кистите в челюстите, тъй като при достигане на определена големина притискат болезнено зъбите и костта. В много случаи до кухината води възпаления връх на корена на зъб. До мъдреци, които не са пробили в устната кухина, също може да израсне киста.

Реклама

При муковисцидоза (постоянно възпален бял дроб) също може да се образуват кисти в белодробната тъкан. Съществуват кисти, които засягат опорно-двигателния апарат. Често киста може да се появи около коляното. Свързана е с възпалителни процеси и представлява излив на течност в кухо пространство под самото коляно.

Може ли кистите да станат опасни?

Повечето кисти са безобидни. В зависимост от причината, поради която са се появили, кой орган засягат те, къде са разположени и какво е „поведението“ им, биха могли да възникнат и проблеми. Например киста в мозъка може да притисне важни центрове и да предизвика смущения в говора, зрението или походката. Други в черния дроб може да признак на сериозно заболяване като ехинококоза (кучешка тения). Ако кистата с спука, може да се появят болки и известно кръвотечение. При образувания по яйчниците е по-трудно да бъдат различени доброкачествените от злокачествените. Само в изключително редки случаи доброкачествена киста на яйчника може да прерасне в рак. Обли, добре отграничени от околната тъкан кисти в гърдите нямат нищо общо със злокачествените тумори и не представляват повишен риск за тях. Много жени са обезпокоени, когато напипат топче в гърдата, но повод за паника обикновено няма.

Кистите по лицето може да са сериозен козметичен дефект. Обикновено те запушват изходните канали на даден орган, наричат се ретенционни кисти. Срещат се например в околоносните кухини.

Кистите рядко са свързани с болка. Боли само ако се пукнат. Това може да се случи понякога при образуванията по колената и при т.нар. шоколадови кисти. Тук става дума за клетки от лигавицата на матката, които се настаняват по яйчниците. В медицината тази диагноза се нарича ендометриоза. При всеки месечен цикъл тези клетки кървят мъничко и така се образува изпълнена кръв киста, кафеникава на цвят.

Как се поставя диагнозата?

Някои кисти, които са близо до кожата, се напипват и тогава човек отива на лекар. Ако са в коремната кухина, лекарят може да ги види с помощта на ултразвук. Това става понякога и случайно или при профилактичен преглед.

Кога се налага лечение?

Дали една киста трябва да се лекува и как, решава лекарят според индивидуалния случай. Изпълнени с течност кисти под кожата може да се пробият с игла. Обикновено обаче те се пълнят отново. Малка операция за отстраняването им се налага когато те причиняват болка, вредят на околната здрава тъкан или са козметичен дефект. По-голямата част от кистите по вътрешните органи обикновено не се нуждае от терапия. Лекарят трябва да контролира с ехограф поведението им, за да улови навреме евентуални промени в тях. Ако кистата е признак за заболяване като тези по панкреаса например, които сочат възпалителен процес, се назначава подходяща терапия.

Д-р Лотар Шмитдил, специалист по обща медицина в Мюнхен 

Свързани теми:  Извадиха 15 см киста до сърцето на 25-годишна

Кръв в урината може да е от киста на бъбрека

Извадиха 22 кг киста на яйчника

Поликистозата на яйчниците може да е заради латентен диабет

Бучка в гърдата? Без паника, едва ли е рак

СНИМА: ДАК

Реклама

Exit mobile version