сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКак да приготвяме замразените продукти

Как да приготвяме замразените продукти

Замразяването на храните е метод, който съхранява възможно най-добре техните качества –  вкусови, но и биологични. За да се случи това най-важното е:

  • Спазване на хигиенно-технологичните изисквания за качеството и предварителната подготовка на продукцията, която ще се замразява
  • Начинът на замразяване, като през последните години като оптимални се прилагат основно шокови и свръхбързи методи
  • Дефростирането (размразяването) на замразените храни
  • Видът на кулинарната обработка след размразяване.

Вижте още: Много храни могат да се ядат и след срока на годност

Кои храни са подходящи за замразяване?

Храни като птици, месо, риба, морски дарове, зеленчуци и плодове, са подходящи за замразяване. Този метод се използва и за по-дълго съхранение на хляб и тестени изделия, различни видове полуфабрикати, готови ястия. Особено ценен е за балансиране на храненето през зимно-пролетния сезон, когато голяма част от плодовете и зеленчуците липсват в прясно състояние.

Това е и начинът за разнообразяване на храненето с нетрадиционни за региона риби и морски продукти, плодове и зеленчуци без термична обработка. Улесняват ни и за целогодишното производство на някои храни – например плодови млека и десерти. Не са подходящи за замразяване млякото, млечните и месните продукти (шунка, колбаси).

Колко дълго може да съхраняваме замразените храни?

замразяване на продуктиИнформацията за препоръчителните срокове на съхранение на замразените храни вече се разпространява по много начини, включително с изписване върху вратата за запазването на тези характеристики на фризерните отделения на по-новите хладилници, но при стари уреди напомнянето може да липсва. Сроковете, при които се запазват повечето биологични качества и хранителната стойност, са различни:

  • За месо, пиле, риба – 8-12 месеца
  • Плодове и зеленчуци – 6-8 месеца, максимум до следващия сезон, в който ще се появи новата реколта
  • Полуфабрикати от месо, птици, кайма – 3-6 месеца
  • Готови ястия – до 3 месеца

Много важно е да се знае, че след размразяване продуктите не трябва да се замразяват повторно. Едната причина е, че винаги се губят от качествата им – водно съдържание, белтъчини, микроелементи, витамини, а другата – има риск от замърсяване с микроорганизми, които могат да причинят бактериална интоксикация (отравяне).

Месото и птиците следва да се размразяват при температура 0-4 градуса до възстановяване на обичайната за продукта консистенция и минимални загуби на водно съдържание. Такава контролирана температура осигурява хладилникът.

Рибата може да се размразява по-бързо и със студена вода, но отново до обичайна консистенция. По принцип е желателно да се замразяват филета и почистени от вътрешности цели риби.

Неправилното размразяване и последващото съхранение на непочистени цепи екземпляри крие опасност от разпространение в продукта на патогенна (болестотворна) микрофлора от вътрешностите на рибата.

Вижте още: Не мийте месото преди готвене, но можете да го замразявате по два пъти

Замразените зеленчуци се готвят без размразяване

По принцип замразените зеленчуци се готвят без размразяване в супи и ястия, гарнитури. Подходящи са за разнообразяване на получилите голяма популярност през последните години смутита (пюрета). Добър вариант за преодоляване на сезонните ограничения в традиционната българска кухня са замразените изтърбушени пиперки, подходящи за пълнене с ориз, гъби, зеленчуци, сирене, извара и др.

Плодовете – ягоди, сини сливи, малини, боровинки и къпини и др., в зависимост от предназначението им може да се размразят и след това да се консумират или още замразени да се добавят в смеси за блендиране (за приготвяне на пюрета, смутита, за плодови млека, десерти и др.).

Плодовете, разбира се, може да се ползват замразени за гарниране на сладолед и други десерти – по-добър избор са в сравнение с плодовете от компот или консервирани между пластове захар. Препоръчвам да избирате и царевица, която е замразена, пред консервираната чрез висока температура.

В домашни условия също може да се импровизира със замразяването на различни храни, приготвени ястия и супи. Ако сготвим повече порции през почивните дни порции, можем да да разнообразим менюто през седмицата.

Д-р Митко Ригов, диетолог, Александровска болница

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -