събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаВирусът зика - защо е опасен и как да се пазим

Вирусът зика – защо е опасен и как да се пазим

Вирусът зика бе обявен за глобална опасност от Световната здравна организация (СЗО. Новината бе разгласена по всички големи информационни агенции. Заразата още не е достигнала масово до Европа, но това вероятно се дължи до голяма степен на факта, че сме извън сезона на комарите. Вирусът зика се пренася от комари и приичнява симптоми, подобни на други познати опасни инфекции – денга и чикунгуня. Тревогата идва от там, че вероятно причинява тежко увреждане при новородените – микроцефалия. Става дума за около 4000 бебета в Бразилия. При тях са установени дефекти в развитието на черепните кости в областта на слепоочието.

Симптомите

80% от заразените не развиват симптоми. Един от петима се оплаква от:

  • висока температура,
  • обрив,
  • болки в ставите и мускулите,
  • конюнктивит,
  • силно главоболие.

Симптомите на зика приличат на тези на денга или чикунгуня – болести, пренасяни от същите комари Aedes, които разнасят и зика.

Как се предава

Засега е доказано, че се предава само чрез ухапване от комар, който пренася заразената кръв от човек на човек. Има обаче единични случаи, при които става дума за предаване при полов контакт.

Защо зика е опасен

В Америка, където сега има епидемичен взрив, хората нямат имунитет.  Самият комар, който пренася заразата, изминава през живота си едва няколко стотин метра. Съвременните хора обаче пътуват много. Заразените минават стотици, дори хиляди километри. По този начин и комарите, които ги хапят, предават инфекцията нататък. Другият сериозен проблем е, че в момента медицината не разполага с никакви лекарства срещу вируса. Прилагат се само медикаменти за облекчаване на симптомите – температура, болки и обезводняване. Съветите са хората да не пият аспирин или ибупрофен през първата седмица от болестта, за да се избегне рискът от вътрешно кървене. Работи се върху създаването на ваксина срещу зика, но препаратът още не е одобрен за употреба.

4000 бебета с микроцефалия в Бразилия

Доказателствата са сериозни, че бумът на новородени с микроцефалия (главата им е по-тясна в горната си част) има връзка със зика. Инфекцията на майката става причина мозъкът на плода да не се развива както трябва в утробата. Експертът по фетална медицина Мануел Сарно от Бразилия потвърждава, че увреждането на мозъка сега е по-различно от микроцефалията след инфекции като цитомегаловирус и рубеола. В момента се провеждат проучвания върху бременни, които са прекарали инфекцията, за да се докаже причинно-следствената връзка.

От Министерството на здравеопазването съобщават, че засега рискът за България е твърде нисък. Това ставало ясно от анализ на Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -