събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоХранене7 важни въпроси към диетолога, ако искаме да отслабнем

7 важни въпроси към диетолога, ако искаме да отслабнем

Консултацията с добър диетолог не е евтина, но въпреки това хората, които се опитват да намалят теглото си, обикновено задават едни и същи въпроси. Ето 7-те най-често срещани според американски диетолози:

1. След като се отказах от сладкишите и тестените храни, започнаха да ме измъчват спазми на глад в стомаха. Какво да правя?

Вие чувствате тези спазми, защото сте свикнали когато огладнеете, да поглъщате висококалорични, но нездравословни храни. Това е физиологична зависимост, която може да бъде преодоляна чрез промяна на храненето. Вместо три пъти на ден, хранете се по 4-5 пъти, но с малки порции на добре балансирани храни. Гладът в крайна сметка ще си отиде.

2. Каква може да е вредата от пържените храни?

Може би тя дори може да ви помогне. Препоръчителната дневна диета е 2000 калории. Дялът на не особено здравословната храна в идеалния случай трябва да бъде максимум 200-400 калории. Така че опитайте се да се вместите в тази рамка, когато ядете нещо пържено. Ако се откажете напълно от любимите си храни, тогава вероятността за провал само се увеличава.

Диета за отслабване, която не вреди на здравето

3. Кое е по-важно за отслабването – диетата или упражненията?

За да се постигне загуба на тегло е необходимо да се увеличи скоростта на метаболизма, което зависи главно от вашите гени. В този ред на мисли обаче физическата активност е много важна, тъй като тя ви позволява да изгаряте повече калории.

4. Има много диети, коя да избера?

Няма универсална диета, която да помогне на всички. Не се хвърляйте на такива, които изискват изключване на цели хранителни групи или гладуване. Търсете такива, които най-добре отговарят на вашата нагласа.

5. Мога ли поне понякога да ям тестени изделия и сладкиши?

Можете да ядете всичко, което искате, стига да се вмествате в определените 2000 калории на ден, като в същото време не забравяте и за за физическите упражнения. Ако искате да си ги набавите от тестени изделия, ще трябва за целия ден да изядете буквално два два резена торта и една поничка. Можете ли да издържите целия ден само на тази храна?

6. Тичам шест дни в седмицата, но коремчето ми си стои. Къде греша?

Много бегачи надценяват количеството калории, които изгарят, и тогава като компенсация си позволят да ядат висококалорични храни. Например при джогинга изгарят 400 калории, а след това изяждат 800 ккал. За какво отслабване можем да говорим тогава?

7. Когато отслабна, как точно да приключа диетата правилно?

Никак! Ако я приключите, скоро след това ще си върнете загубеното тегло. Така че трябва да намерите начин на хранене, който можете да спазвате цял живот.

Източник: Medikforum

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -