четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХранене100 г праз на ден за здраво сърце

100 г праз на ден за здраво сърце

Празът е суперзеленчук, който не само съдържа много полезни вещества, но и пази от заболявания като болно сърце, диабет и артрит. Той евтин, достъпен през зимния сезон и затова трябва да присъства на всяка българска трапеза. Само 90-100 г суров праз на ден правят чудеса за сърцето. Диетолозите често препоръчват да се съчетават кромид и праз, особено в супи и гозби със задушено месо.

Все повече научни изследвания документират ползите за здравето от праза, пише специализираното издание „Лив стронг“. Оказва се, че в сравнение с лука той съдържа дори по-големи количества от някои витамини и минерали, например желязо и калций. Въпреки че сме свикнали да възприемаме лимона и изобщо плодовете като основен източник на витамин С, който е необходим за образуването на колаген в организма и растежа на тъканите, празът също е добър избор. Още повече че съдържанието на витамина е дори по-голямо от това в кромида.

Обикновен лук срещу висока кръвна захар, холестерол и остеопороза

Хапвайте праз и ако искате да отслабнете – около 60 калории в 100 грама, и букет от вещества, които ускоряват метаболизма. Той съдържа и много витамини от група В, включително фолиева киселина, витамин Е, мед, калий. Например витамин В1 помага на тялото да превърне въглехидратите в енергия, което му отрежда важна роля за правилното функциониране на сърцето, мускулите и нервната система.

Истинската сила на този вид лук обаче се крие в предоставянето на витамин В6, който спомага за разграждането на протеина и е жизненоважен за червените кръвни клетки. Фолиевата киселина е равномерно разпределена в цялото растение, не само в бялата част, както често се смята погрешно. Затова при готвене изхвърляйте само изсъхналите листа.

Чесънът може да ви предпази от инфаркт

Суперзеленчукът има и добри количества бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Полифенолите могат да окажат добър ефект при борбата с хронични възпалителни процеси при ревматоиден артрит, както и изчистването на плаките в кръвоносните съдове, което намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Чрез по-добър контрол на кръвната захар намалява риска от диабет от ковалния втори тип. Заради съдържащите се, макар и в малко количество, оксалати обаче хората с бъбречни проблеми трябва да подходят внимателно към този зеленчук.

Идеалният стрък праз има бяла долна част, тъмнозелени листа, а диаметърът му в долната част не трябва да надвишава 2,5-3 см. Пресните стръкове могат да се съхраняват на хладно между 10 дни и 2 седмици. Печеният или термично обработен по друг начин праз обаче е много нетраен, дори в хладилник издържа най-много 2 дни. Можете обаче да замразите известни количества за лятото. Нарязан и бланширан за 2-3 минути, има до 3 месеца трайност, а и това почти не влияе на хранителната му стойност.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -