четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕдин от трима мъже с проблеми в леглото

Един от трима мъже с проблеми в леглото

Всеки трети мъж има проблеми в леглото, но често лекарите изписват медикаменти за повишаване на ерекцията, вместо да търсят истинската причина за състоянието. Това каза проф. Здравко Каменов, шеф на ендокринологията в Александровска болница. У нас национално представително проучване не е правено, но се смята, че данните ще бъдат подобни на тези от другите страни.

Мъжете се притеснявали да говорят за тези проблеми, а често истинската причина за засечките е някакво друго заболяване – сърдечносъдово, диабет или затлъстяване. Това са диагнозите, които най-често провокират еректилната дисфункция. Други причини може да са дислипидемия, от урологичен характер (операция на простатата), приемът на някои медикаменти или пък други ендокринни заболявания, например хипогонадизъм. Много е важно лекарите да разпитат пациента за всички оплаквания, а не просто да дават хапчета, посочи проф. Каменов.

Проучвания сочат, че нивата на серумния тестостерон намаляват прогресивно с увеличаването на годините, особено при наличие на метаболитен синдром. Това е комбинацията от затлъстяване, артериална хипертония, дислипидемия и повишени нива на кръвната захар. Това състояние също се провява с еректилна дисфункция. Може да има понижено полово желание, намалена мускулна сила, лесна уморяемост и раздразнителност, отслабване на паметта, нарушения в съня и склонност към депресия. За диагностициране на андрогенния дефицит е необходимо да се определи нивото на тестостерона в кръвта.

За целта Клиниката по ендокринология към Александровска болница организира безплатни хормонални изследвания на мъже във възрастта между 45 и 64 г. Кандидатите за изследване не трябва да имат захарен диабет и затлъстяване. Кампанията по изследването ще се проведе в самата клиника (вляво след арката) в съботните дни между 8 и 11ч. до изчерпване на лабораторните реактиви.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -