Цветовете у дома влияят на здравето – ето как

PRINT

Белите стени потискат доброто настроение, а подовете в бяло дават усещане за несигурност. Цветовете влияят на нашите емоции, потвърждава проф. Аксел Вен, изследовател на точно тази взаимовръзка.

Помещенията в пастелни цветове се възприемат като по-уютни от напълно белите стаи. Според проф. Вен неутралното бяло в интериора дори има негативно влияние върху нас. Ето най-важното, което трябва да знаем и за ефекта от другите цветове.

Червеният килим също е неудачно решение – действа прекалено възбуждащо на нервната система. Освен това такъв под прекалено много се набива на очи. Още по-зле се ходи вкъщи върху бял или бледожълт килим. Човек има усещането, че му липсва твърда опора под краката. Стабилност дава по-тъмният под, асоциацията е с природата.

Зле въздейства и огледалният под – на него хората ходят като моряци на кораб, сякаш търсят опора. Цветовете влияят на психиката по начин, свързан с предишния ни опит – може да е индивидуален или такъв, който засяга цялото човечество.

При червеното има разлика в нюансите – по-меките нюанси, които клонят към прасковено, се асоциират с плодове, тяхната сладост, или зачервените бузи на любими хора.

Кои цветове ни карат да се чувстваме добре? Усещането за сигурност е свързано с възприемане на топлина, това е потвърдено с много тестове. Чувстваме се добре там, където  са налице меки уютни тонове. Любимите цветове на хората не са тъмните, а по-светлите. 90% от нюансите, които се харесват, са нещо слънчево, пролетно и събуждащо сетивата. Обикновено не харесват тъмносиньото, кафявото и черното – това са цветове, които слагаме на пода.

Ето как да изберем цветове за жилището си. Вземаме кутия с бои, лист хартия и четка. Задайте си въпроса кои нюанси ви дават усещане за уют. Проф. Ван прави такива тестове и обикновено предпочитанията на мъжете и жените са близки.

В много жилища наистина има бели стени, но според експерта те заглушават радостта от живота. Неговите наблюдения са, че цветовете на стените – ако те са приглушено сиви, бежови или със светли оранжеви тонове, могат да повлияят дори на разговорите в стаята. Затова хората обичат вечер да палят свещи или да се радват на огъня в камината. Това създава приятелска и комфортна среда за разговори. Бялото най-много да допринесе за обмен на информация.

Източник: Ди Велт

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Цветовете у дома влияят на здравето – ето как беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *