Цветовете у дома влияят на здравето – ето как

PRINT

Белите стени потискат доброто настроение, а подовете в бяло дават усещане за несигурност. Цветовете влияят на нашите емоции, потвърждава проф. Аксел Вен, изследовател на точно тази взаимовръзка.

Помещенията в пастелни цветове се възприемат като по-уютни от напълно белите стаи. Според проф. Вен неутралното бяло в интериора дори има негативно влияние върху нас. Ето най-важното, което трябва да знаем и за ефекта от другите цветове.

Червеният килим също е неудачно решение – действа прекалено възбуждащо на нервната система. Освен това такъв под прекалено много се набива на очи. Още по-зле се ходи вкъщи върху бял или бледожълт килим. Човек има усещането, че му липсва твърда опора под краката. Стабилност дава по-тъмният под, асоциацията е с природата.

Зле въздейства и огледалният под – на него хората ходят като моряци на кораб, сякаш търсят опора. Цветовете влияят на психиката по начин, свързан с предишния ни опит – може да е индивидуален или такъв, който засяга цялото човечество.

При червеното има разлика в нюансите – по-меките нюанси, които клонят към прасковено, се асоциират с плодове, тяхната сладост, или зачервените бузи на любими хора.

Кои цветове ни карат да се чувстваме добре? Усещането за сигурност е свързано с възприемане на топлина, това е потвърдено с много тестове. Чувстваме се добре там, където  са налице меки уютни тонове. Любимите цветове на хората не са тъмните, а по-светлите. 90% от нюансите, които се харесват, са нещо слънчево, пролетно и събуждащо сетивата. Обикновено не харесват тъмносиньото, кафявото и черното – това са цветове, които слагаме на пода.

Ето как да изберем цветове за жилището си. Вземаме кутия с бои, лист хартия и четка. Задайте си въпроса кои нюанси ви дават усещане за уют. Проф. Ван прави такива тестове и обикновено предпочитанията на мъжете и жените са близки.

В много жилища наистина има бели стени, но според експерта те заглушават радостта от живота. Неговите наблюдения са, че цветовете на стените – ако те са приглушено сиви, бежови или със светли оранжеви тонове, могат да повлияят дори на разговорите в стаята. Затова хората обичат вечер да палят свещи или да се радват на огъня в камината. Това създава приятелска и комфортна среда за разговори. Бялото най-много да допринесе за обмен на информация.

Източник: Ди Велт

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 3.5]
Цветовете у дома влияят на здравето – ето как беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova
loading...