Гастрит – симптоми и лечение

PRINT
magenschmerz

Гастритът често не е лесно да бъде разпознат, тъй като симптомите са изключително разнообразни. Типични оплаквания са:

  • Болки в горната част на корема, в средата или вляво
  • Липса на апетит
  • Често прилошаване и повръщане

Може ли гастритът или язвата да се лекуват с антибиотици?

В повечето случаи да. Гастритът – възпаление на лигавицата на стомаха, както и образувалата се вече в нея язва, често са последица от заселването на стомаха с бактерии, по-точно с хеликобактер пилори. Затова при подобни проблеми първо се прави изследване за подобна инфекция. Ако това се потвърди, обикновено се назначават антибиотици и лекарства за киселини. Този подход се нарича ерадикация или ерадикационна терапия. При нея обикновено се прилага комбинация от два антибиотика (като кларитромицин, амоксицилин или метронидазол). Добавя се и един вид хапче срещу киселини.

Какво е Хеликобактер пилори?

Хеликобактер пилори бе открита в 80-те години и революционира лечението на гастрита и язвата. Преди това опитите за облекчаване на симптомите са били само с хапчета за киселини, а медиците са били убедени, че проблемът е породен от повишена киселинност на нервна почва или заради неправилно хранене. В тежките случаи лечението е било оперативно – изрязване на язвата. Трябва обаче да се отбележи, че повечето хора са носители на хеликобактер, без това да предизвиква проблеми със здравето. Само по себе си откриването на бактерията не е повод за лечение. Възможно е обаче тя да се активира, когато стомахът вече е раздразнен от други фактори. Факт е, че антибиотиците могат да излекуват пациентите с диагноза гастрит или язва, при които има бактерии, и то трайно.

Доказването на връзката между бактерията и стомашните проблеми направило възможно пълното им излекуване с помощта на антибиотици. Не при всички пациенти успехът е мигновен, но при повечето тази терапия дава голям успех. Важно е да се преследва пълното излекуване на инфекцията, което става с последователно с всички възможни медикаменти. Лекарствата обикновено се вземат поне една седмица. Твърде краткото прилагане на антибиотици крие риск от поява на резистентност при бактериите.

Д-р Йорг Цорн, Navigator-medizin.de

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 10    Средно: 3.2/5]
Подобни статии
loading...

One thought on “Гастрит – симптоми и лечение


  1. Warning: strlen() expects parameter 1 to be string, object given in /home/bolenzdr/public_html/wp-includes/formatting.php on line 2378

    Warning: strlen() expects parameter 1 to be string, object given in /home/bolenzdr/public_html/wp-includes/formatting.php on line 2378
    DoctorsAsk.com казва:

    Длительность диетического лечения определяется индивидуально. Более строгую диету, рекомендуемую в период обострения заболевания, назначают обычно на 1-2 мес. Основные принципы той или иной диеты больные должны соблюдать в течение многих лет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *