четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИмунната система старее, с храна може да се запази активна

Имунната система старее, с храна може да се запази активна

В процеса на стареене на имунната система намалява своята ефективност. Затова възрастните хора страдат по-често от тежки инфекции и рак. Ваксинирането с възрастта също става по-малко ефективно.

Единственият начин да се противодейства на тези процеси е с правилно хранене. То оказва пряко влияние върху обмяната на веществата и имунитета, пише The Times of India. Учени от Лондон преди вече установили, че стареенето на клетките на имунната система на (Т-клетки) е под контрола на молекулата p38 МАРК, която затормозява някои клетъчни функции. Нейната активност може да се потисне с медикаменти, което означава, че и стареенето на Т-клетките може да стане обратимо.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Храните, с които оставаме млади по-дълго
От какво умират столетниците?
Стареенето до 70% се дължи на външно влияние 

Наскоро експертите установили, че p38 MAPK се задейства, когато необходимите хранителни вещества са недостатъчно, и постъпват сигнали за застаряващото клетки. Блокирането на p38 MAPK укрепва здравето на клетките, които показват признаци на стареене. Учените предполагат, че стабилизирането на имунитета може да стане и без използването на медикаменти. Просто трябва да се спазва подходяща диета. Надеждите са, че тези констатации ще помогна да се разработи по-ефективна терапия, насочена към коригиране на имунната система.

Източник: The Times of India

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -