вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПробив в лечението на автоимунния диабет тип едно

Пробив в лечението на автоимунния диабет тип едно

Учени от Мелбърн са направили революционно откритие, което в бъдеще може да пребори автоимунни заболявания, съобщава австралийският сайт на SBS. По-специално диабетът тип 1 може да стане минало. Заболяването се характеризира с това, че имунната система атакува клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Организмът губи контрол върху регулирането на кръвната захар.

Стюарт Манеринг и колегите му прекарват 6 години в наблюдения на клетките на панкреаса от 18-годишен мъж, починал от усложнения на диабет тип 1. Така за първи път в историята те успели да изолират клетки на задстомашната жлеза и да наблюдават тяхното взаимодействие с неправилно функциониращите имунни клетки.

В крайна сметка учените успели да накарат клетките на панкреаса да разпознават правилно инсулина на места, където локално се задейства имунната система. Също така успешно им въздействали и забавили или дори попречили на автоимунния болестен процес. Проучванията вече са напреднали, като в близко бъдеще е възможно дори да започнат клинични изпитания.

Източник: SBS

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -