четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОпасни ли са камъните в жлъчката?

Опасни ли са камъните в жлъчката?

Образуването на камъни в жлъчния мехур се нарича холелитиаза и е най-често срещаното гастроентерологично заболяване, обяснява д-р Антон Койчев от клиниката по хирургични болести в Александровска болница. Засяга около 20% от населението. В жлъчния мехур се събира жлъчката за периода между храненията. От холетиаза значително по-често боледуват жените. Най-засегнати са тези след 40-годишна възраст и много раждания, ако имат наднормено тегло или обичат да консумират богати на мазнини храни като тлъсти риби и меса, яйца и шоколад.

При около 80% от пациентите заболяването протича без никакви оплаквания. В останалите случаи обаче може да доведе до сериозни усложнения, някои от които да са животозастрашаващи. При придвижването на камъка съществува риск от запушване на жлъчния мехур или жлъчните пътища. Може да се получи още пожълтяване, възпаление на мехура, перфорация, перитонит, остро възпаление на панкреаса или образуване на фистули.

Нелекуваната холелитиаза може да доведе до хронични промени в жлъчката, което е рисков фактор за развитие на рак на мехура. Най-честият симптом на холелитиазата е т.нар. жлъчна колика, която се изразява във внезапна болка в дясното подребрие, най-често няколко часа след нахранване или нощем и продължава няколко часа. Може да е съпроводена от гадене и повръщане, повишаване на температурата и пожълтяване и да продължи по-дълго време. В такива случаи е необходимо да се потърси спешна помощ от специалист хирург.

Камъните в жлъчния мехур са холестеролови и пигментни. Образуването им преминава през няколко етапа. Жлъчната кал е предшественик на холестероловите камъни. Тя самата е достатъчна да предизвика оплаквания и усложнения. Съществува и т.нар. дребнозърнеста литиаза или пясък, който се отнася за камъни с много малък размер – 2-3 мм, които лесно може да преминат в жлъчните пътища и да предизвикат споменатите усложнения. Основният метод за диагноза е ултразвуковото изследване на корема (ехография).

Единственото лечение на холелитиазата е оперативното отстраняване на жлъчния мехур. Прилага се лапароскопска операция – модерен „безкръвен метод“, при който през три малки отвора на корема се въвеждат камера и хирургични инструменти и се отстранява мехурът. В останалите случаи се препоръчва диетичен режим и контролни ехографски изследвания.

Свързани публикации

1 коментар

  1. За да се отървете от всички камъни в жлъчката, подгответе половин литър зехтин и половин литър сок от лимон. За сока от лимони са необходими 10 големи лимона.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -