събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаУлесниха достъпа на пациенти до специализирана ТЕЛК

Улесниха достъпа на пациенти до специализирана ТЕЛК

Специализираните ТЕЛК по три групи специалности – очни, белодробни и психични заболявания, се закриват, реши днес на свое заседание Министерски съвет. Освидетелстването на пациентите вече ще става в обикновените ТЕЛК, като в тях според случая ще се вика съответният специалист.

Нов момент е, че се дава възможност всички работещи в ТЕЛК да упражняват лечебна дейност. В същото време докторът си запазва правото на отвод – например ако комисията гледа документите на техен пациент. 

Промяната се налага, тъй като старият модел не сработи в интерес на пациентите. Поради недостиг на специалисти бяха сформирани много малко на брой специализирани комисии в страната. За очни болести например за цялата страна имаше само четири – във Варна, Пловдив, Плевен и София, по белодробни болести – осем в Бургас, Варна, Търново, Враца, Пловдив, София, Софийска област и Русе, и също толкова по психични заболявания.

С гласуваните проблеми ще се подобри работата по медицинската експертиза и ще се облекчи обслужването на гражданите. При това положение няма да има забавяне в издаването на експертните решения на комисиите. Общо през 2011 г. специализираните ТЕЛК са извършили 47 145 освидетелствания (очни – 13213, психични болести – 21 325). Средно един състав е гледал по 2 666 случая при годишен норматив за натовареност – 1500 .

Специализираните ТЕЛК не изпълниха предназначението си поради липса на желаещи специалисти да работят в областта на медицинската експертиза, арументират се от МЗ. Комисиите бяха претоварени, а сроковете за решенията – дълги. Причината за това е, че съгласно разпоредбите досега не се разрешаваше те да упражняват лечебна дейност, което отблъсваше лекарите. Пациентите трябваше да чакат дълго, понякога с години, за да бъдат освидетелствани по съответното медицинско направление. Налагаше се и да да пътуват до градовете, където бяха 7-те комисии и това ограничаваше достъпа.

Свързана тема: Какъв е пътят на онкоболните до ТЕЛК?

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -