вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСмела комбинация от лекарства изпари вируса на ХИВ при бебе

Смела комбинация от лекарства изпари вируса на ХИВ при бебе

В началото на тази седмица голямо внимание привлече новината, че екип от доктори успешно е излекувал дете, което се е родило от майка, носител на вируса на СПИН. Лекарите открили, че неговата майка е ХИВ позитивна, по време на самото раждане. Тогава те решили да предприемат смел ход. Новороденото получило смес от три от класическите ХИВ лекарства вместо само едно.

Всичко това се случило в рамките на първите 30 часа след раждането на детето. Увеличената доза била достатъчна, за да прати вируса в ремисия, и предотвратила превземането на имунната система на бебето. Днес момичето е вече на две години, като няма никакви следи от активност на вируса. Наскоро докторите дори обявяват, че то е напълно здраво и няма нужда от притеснения.

В началото на тази седмица случаят официално е бил представен по време на голяма конференция за борба със СПИН, която се проведе в Атланта. Участниците във форума са обявили случая за голям пробив в търсенето на лек, който отваря нови възможности за борба с вируса при новородени.

„Не можем да обещаем, че ще излекуваме бебета, които са заразени. Можем да обещаем, че ще предотвратим голяма част от заразяванията, ако майките се тестват по време на бременността“, казва пред в. Daily Mail д-р Хана Гей, ръководител на екипа, осъществил успешното лечение на момичето. Тя допълва, че майката на детето не се е тествала за ХИВ и е разбрала, че е заразена, заедно с лекарите по време на самото раждане. Това допълнително е увеличило риска и е провокирало решението за агресивно третиране на вируса.Лекарите допълват, че не могат да дадат пълни гаранции за елиминирането на вируса от организма на момичето. Всички тестове до момента обаче показват, че няма поводи за притеснения. Останали са минимални следи от него, за които обаче се знае, че не са опасни. Сега предстоят нови мащабни тестове, които ще търсят различни приложения на новото лечение и ще проучват възможните ефекти от него. „Случаят показва, че може да има различни лечения за различните хора, които са заразени с ХИВ“, казва д-р Роуена Джонстън, вицепрезидент на amFAR, част от американската Фондация за проучвания, свързани със СПИН.

Прилагат се и някои други техники за ефективно лечение на ХИВ. При една от тях самият ХИВ вирус се бори със себе си. Този метод за лечение е дело на Дейвид Харич, който е специалист от Института за медицински проучвания в Куйнсленд, Австралия. Той е създал протеина Nullbasic, който е генериран чрез мутация на съществуващ протеин, част от ХИВ. Чрез него вирусът започва да играе превантивна роля спрямо конвенционалната си форма. Според Харич този протеин няма да позволи на други заразени клетки да се активират. „Вирусът ще остане латентен, няма да се събуди и да се развие в СПИН заболяване. С подобно лечение човек ще запази здрава имунна система“, казва той.

Лабораторните експерименти показват 100% успех. Тази година ще започнат тестове с животни, които ще проверят способностите на модифицирания протеин и в реална обстановка.Трансплантация на стволови клетки също може да има лечебен ефект при ХИВ позитивни. Такъв е случаят с 46-годишния американец Тимъти Рей Браун. Освен с ХИВ той е бил диагностициран и с левкемия. За нейното лечение се е подложил на трансплантация на стволови клетки, които освен че излекували левкемията, се оказали и с гени, които са устойчиви на ХИВ. За разлика от другите две лечения обаче този метод е най-опасен и с най-малки шансове за успех, признават учените. Причините за това са, че има много малка вероятност за съвпадение на донор и пациент по отношение на ХИВ. Анализите показват, че едва 1% от европеидната раса има генетична мутация, която е с вграден имунитет срещу опасния вирус. Освен това има много голям риск от отхвърлянето на клетките от пациента.Въпреки това обнадеждаващите новини не спират дотук. В средата на миналата година други двама души, изглежда, са били излекувани от ХИВ чрез трансплантанция на стволови клетки, припомня NBC News. Те също са били диагностицирани като ХИВ позитивни и болни от рак. Клетките на донорите са били достатъчно силни да унищожат инфектираните клетки и да ги заменят с нови.

Учените изтъкват, че през цялото време двамата пациенти не са прекъсвали и традиционното си лечение. Единият от тях вече две години не показва признаци на завръщане на вируса. Другият пациент пък живее щастливо повече от три години и половина.Въпреки това специалистите все още не искат да обявяват пациентите за напълно излекувани и те продължават да приемат лекарства и да се подлагат на редовни прегледи. В момента хората се подготвят за експериментален период, в който няма да приемат лекарства и който трябва да докаже дали действително двамата са били излекувани.Различните методи на лечение несъмнено дават надежда, че един ден ХИВ ще бъде победен. Медицината, изглежда, е по-близо от всякога до постигането на това. Всички учени обаче са единодушни, че СПИН ще продължи да е проблем още дълги години. Подобни оптимистични новини в никакъв случай не трябва да се приемат от хората като знак, че могат да намалят превантивните мерки, които трябва да се вземат за предпазване от инфекция с все още смъртоносния вирус.

Източник: Капитал дейли

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -