четвъртък, 5 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниЦентър в Пловдив раздвижва с игри деца с парализа

Център в Пловдив раздвижва с игри деца с парализа

Божидар е едва на 3,5 г., а вече има собствена колекция от часовници. Притежава 70 и постоянно пита за нови, разказва майката Лидия Георгиева. В това време малчуганът тича по пътеката с препятствия в новия център за социална рехабилитация към Института за психическо и физическо развитие „Аполо“, разкрит в болница „Медлайн“ по предложение на фондация „Качество на живот“.

Тук помощ получават деца с церебрална парализа. Като повечето от тях Божидар също е пристрастен към някакъв предмет-той събира часовници, други – кукли, а трети искат все нови и нови обувки, разказа завеждащият на ортопедията д-р Янаки Янакиев.

Досега екипът на института водеше борба, за да постигне физическа независимост на хората с ДЦП и успя, защото при нас пациентите прохождат след серия операции, дори и прехвърлили 20-годишна възраст, обясни д-р Янакиев. Сега екипът на лечебното заведение насочва усилията си към социалната адаптация на тези пациенти. Нашата цел е да ги вдигнем от инвалидните колички и да ги научим да се ориентират в непозната обстановка, а това се постига много трудно, каза лекарят. Ако при пациентите в зряла възраст това става след работа с психолог, при децата от изключително значение е чрез игрови методи да се създаде специална среда, нова обстановка, която да предизвиква любопитството им, да събужда стремежът им да минават през различни препятствия.

В центъра съоръженията са обезопасени. По време на терапията за малчуганите постоянно бди рехабилитатор, който става техен приятел в игрите, а те го възприемат като своя батко, с когото заедно се забавляват.

„Досега раздвижването се правеше по скучен начин с физикална и мануална терапия, а и не беше напълно достатъчно за социалната адаптация, каза д-р Янакиев.- По пътеката, докато преминава през валяци, катери се по въже, балансира на люлка и скача в басейн с топки, детето развива нови умения. Чрез играта мускулатурата му укрепва, засилва се неговата сензитивна бдителност – слухът му се изостря, започва да внимава къде стъпва, следи обстановката с периферното си зрение и това му помага да постигне резултати.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -