сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаСпешно доставиха липсващи онколекарства

Спешно доставиха липсващи онколекарства

Проблемът с недостатъчните количества от определени онкологични лекарства в България е решен, съобщиха от здравното министерство. Снощи в страната са пристигнали спешни доставки на лекарството петфлуорацил за лечение на онкологични заболявания, обяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Това е станало след няколкократно проведени разговори с фирмата-производител, при които министерството е настояло за спешно решение на въпроса.

Доставени са над 24 000 ампули от медикамента, от тях 23 700 са 500 мг опаковка, а 500 са от 5000 мг. Днес доставените количества са насочени към складовете на търговците на едро, откъдето ще могат да бъдат заявявани. По този начин с намесата на Министерството на здравеопазването се осигурява лечението на хора с определени онкологични заболявания, което гарантира непрекъснатост на започната от тях терапия.

През следващата седмица се очакват доставки и на друго онколекарство – оксалиплатина. Очакваните количества ще бъдат в обеми, които да осигурят лечението на пациентите.

Министър Атанасова припомни, че проблемът с нередовните доставки на тези лекарствени продукти не е в резултат на проблеми в системата на здравеопазване в България, а поради решението на компанията-производител да започне промяна на производствената си технология в завода в Австрия с цел подобряване на качеството на продуктите. Проблемът засяга повече от 16 държави-членки на ЕС и поради неговата важност е поставен за разглеждане и намиране на решение пред Европейската комисия и министрите на здравеопазването от всички страни-членки на ЕС. На този етап проблемът за доставките за България е решен чрез изтегляне на медикаменти от чужди пазари и спешната им пренасочване към нашата страна, поясни министър Атанасова.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -