понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПенсионерка се върна към живота след тежка кома

Пенсионерка се върна към живота след тежка кома

65-годишната Димка Кирова от село Дъскотна живее втори живот. Тя се изправи на крака след повече от 63 дни в реанимацията на Бургаската болница. 45 от тях е прекарала в сън – в медикаментозна кома, предизвикана изкуствено от медиците. Едва един от петима в нейното състояние успяват да се върнат към живота.

„Напоследък по медиите се говори колко са лоши лекарите. Това ни накара да се обърнем към медиите и да кажем, че тук, в Бургаската болница, е проявен огромен професионализъм. Макар и в началото да не бяхме оптимисти, че нашата близка ще оживее, виждахме, че се прави всичко възможно. Искаме да пожелаем на всички болни да не губят надежда и да вярват на лекарите“, казаха днес съпругът на Димка Марин Неделчев и братовчедка й Йорданка Мерсинкова.

Димка е ранена в катастрофа на 20 ноември миналата година. В колата, в която се е возела на предната седалка, и с колан, се е блъснал друг шофьор. „Макар да не звучи много медицински, когато за първи път я видях си казах, че ако оцелее, това наистина ще бъде чудо“, каза лекуващият лекар на Димка Кирова в реанимацията – д-р Здравка Инджова. Тя и колегите й преброили 33 счупвания на ребра и гръдна кост, скъсана лява диафрагма, множество наранявания на червата и перитонит. Част от червата навлязли в гръдната кухина, далакът бил разкъсан, белият дроб – наранен. След спешна коремна операция и отстраняване на далака, Димка е била седирана 45 дни (упоена с медикаменти, за да спи), докато ребрата й зарастват. В хода на лечението са се наложили консултации с доценти и професори от Варна и Стара Загора, които са методични ръководители на Бургаската болница. „Справихме се благодарение наистина на огромен професионализъм, добра екипна работа, но и доза късмет“, допълва д-р Инджова.

Тя и колегите й от реанимацията обаче не крият, че според новите разпоредби на здравната каса от 1 януари тази година парите за интензивно лечение са намалени и не покриват дори разходите за лекарства и консумативи. „За да може и други пациенти, както Димка, да се изправят на крака и да кажат благодаря, трябва да можем да покриваме поне реално направените разходи. В нейния случай нищо не е било спестено, но не знаем как ще бъде занапред, ако наложените от касата цени останат“, твърди началникът на Отделението по реанимация и шеф на лекарския съюз в Бургас д-р Антон Григоров. Проблемът засяга всички интензивни отделения в страната.

Сега Димка се чувства добре и дори става, с помощта на рехабилитатори от Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. „Не мога да кажа друго, освен едно голямо благодаря. Искам животът ми пак да бъде същият, както преди“, споделя Димка. И тайно се надява отново да шие гоблени и да лови риба на реката със съпруга си Марин, както са правили във времето преди страшната дата 20 ноември.

СНИМКА: МБАЛ БУРГАС

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -