вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОнкоболни остават без лекарства заради неуредици

Онкоболни остават без лекарства заради неуредици

Неуредици около търговете с лекарства за онкоболните може да оставят пациенти без лечение, сигнализираха лекари. В пловдивския онкоцентър вече изпитват недостиг от определени медикаменти за химиотерапия, съобщи директорът му д-р Калин Калинов. Бившият диспансер обслужва пациенти от три области – Пловдив, Пазарджик и Смолян. 

Причината е, че фирмите дистрибутори на лекарства, отказали да участват в прякото договаряне на доставките. Референтните стойности на медикаментите (пределни цени в позитивния списък) са по-ниски от търговските им. Като пряк резултат част от болните, на които се правят вливания, в момента са без лечение. Онкоцентърът е обявил търг. За 29 позиции вече има договаряне, но никой не иска да доставя 4 медикамента. Един от тях е флуорорацил 5, за който нямало заместител. Той е с търговска цена 0,43 лв. Тя е по-висока от референтната и дистрибуторът отказал да го продава на загуба. За да уговорим доставка на тези медикаменти, трябва да нарушим правилата, за което мога да бъда разследван, казва д-р Калинов. 

Причината за неуредиците е, че касата преговаря за отстъпки с притежатели на разрешение за употреба на дадено лекарства (производители и представители на компанията). На търговете в болниците обаче се явяват дистрибуторите, които невинаги имат интерес и възможност да дадат тези отстъпки. От НЗОК не дават официален коментар, но признават, че има нормативни пропуски, за да се стигне до тези проблеми.

От здравната каса поясниха, че са започнали процес на договаряне за отстъпки от цената на онколекарствата. Изпратени са писма до 62 фирми, които притежават разрешение за употреба на 284 медикамента за рак, които се прилагат в болнични условия. Фирмите ще могат да изпращат документи за участие в договарянето до 23 март 2012 г. ЗА него ще се прилага методика, която гарантира, че цените няма да са по-високи от постигнатите на централизирания търг в здравното министерство последно преди прехвърлянето на тези лекарства от МЗ към касата.

Отстъпките ще се договарят от стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност на лекарствен продукт, а процентът на отстъпките не може да бъде по-малък от 5, разясняват методиката от НЗОК и уточняват, че тя е приета от надзорния съвет на касата. Всички документи за участие в процедурата по договаряне са публикувани в интернет страницата на НЗОК. ( в менюто рубриката  „Лекарства“, подрубрика „За партньорите на НЗОК“). Там е публикуван и списък на фирмите, които са поканени за участие в договарянето, както и списък на лекарствените продукти, за които ще се договарят отстъпки.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -