вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕлектронната цигара вече е нелегална в Германия

Електронната цигара вече е нелегална в Германия

Електронната цигара стана нелегална стока в Германия, след като федералното правителство излезе със становище, че патрончетата за нея трябва да бъдат регистрирани като лекарствено средство, пише немското сп. „Фокус“. Те няма да успеят да минат през всички строги препятствия за регистриране на медикаменти, катгорични са експерти. До решението се стигна след като проучвания откриха канцерогенни съставки в течността на патрончетата.

В момента в Германия се продават над 100 марки патрончета с течности – консуматив за алтернативата на обикновената цигара. Позицята на правителството ги прави автоматически нелегални, тъй като нито един от тези продукти не е минал процедура за регистрация като при лекарствата. Забраната ще важи и за интернет търговията с тях. Отговорните власти в провинциите вече прилагат безкомпромисно новата забрана. Само за последните дни саа конфискувани над 45 000 патрончета.

Определянето на електронните цигари като лекарство е равносилно на забраната им, пише „Фокус“. Няма никакъв шанс консумативът за тях – течността, която съдържа никотин, да получи разрешение. За целта производителите трябва да докажат, че субстанцията може да лекува или подобрява дадена болест. Необходимо е още да се покаже пълната документация за производството, от която да става ясно, че тя е качествена и напълно безопасна, а и дава ефект. Накрая ще трябва да се претегли баланса между ползи и рискове от приложението й. Нито една от марките патрончета не отговарят на тези критерии.

Около 1,2 млн. германци ползват електронната цигара като способ да намалят или откажат пушенето. Мнозина вярват, че така правят нещо за здравето си. Електронната джаджа не изгаря тютюн. Минибатерия нагрява патрончето, а течността в него се изпарява и излиза като дим. Все повече експерти твърдят, че да се вярва в предимствата на устрйството от гледна точка на здравето е погрешно. Основната съставка на течността в патрончето пропиленгликол – вещество, използвано в индустрията като антифриз. Само 5 мин. инхалиране стеснява дихателните пътища, казва Михаела Гьоке, експерт от Федералната централа за здравна информираност. С течение на времето вътрешните органи получат все по-малко кислород, а сърдечната честота се увеличава, бронхите се възпаляват, изброява тя негативните влияния върху здравето.

Електронната цигара вече е забранена в Норвегия, Турция, Швейцария и дори в Китай, където тя е изобретена преди около 15 г. Строги регулации за продажбата й има в Канада, Дания и Австрия. Европейската комисия също ще проучва последиците за здравето от нея.

Свързана тема: Антифриз в електронните цигари стеснява дихателните пътища

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -