вторник, 29 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНационална детска болница ще се строи, няма да е в "Лозенец"

Национална детска болница ще се строи, няма да е в „Лозенец“

Национална детска болница у нас ще бъде създадена, но не в УМБАЛ „Лозенец“ (Правителствена болница), каквото бе предишно решение на Министерски съвет. Днес стана ясно, че за целта се оглежда започната и недовършена постройка на територията на Александровска болница. До промяната се стигна след протести от страна на ръководството на Правителствена болница. Лечебното заведение ще стане база за обучение на студентите от Факултета по медицина на СУ „Кл. Охридски“. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на МС днес. Здравната комисия също отхвърли първоначалната идея за превръщане на Правителствена болница в детска.

Тепърва ще се прави оценка дали недостроената сграда в Александровска, която е започната като Национална педиатрична болница през 80-те огдини на миналия век, ще може да се преустрои и дострои. Ще се правят калкулации и какво ще струва това.

Новата болница трябва да е готова до 2020 г., обеща Ананиев 

Кирил Ананиев закон на лекарствата„Национална многопрофилна детска болница ще има. Не мога да си позволя за пореден път да обещаем, че ще изградим подобна болница и да не изпълним своето обещание. Тази болница няма да бъде на територията на УБ „Лозенец“, а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет.

През месец януари Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за обследване на вече изградената структура на територията на УМБАЛ „Александровска“. След като приключи обследването на сградата ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница, обясни Ананиев. Преди години болницата е проектирана по модел на детската болница „Шнайдер“ в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф. „Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 година“, посочи още той.

Национална детска болница ще бъде изградена поетапно в Правителствена

Груба оценка на строителните дейности сочат 20 млн. лв. разходи

Колко точно ще струва строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на сградата. Министър Ананиев пресметна, че при 500 лв./кв. м. при 40 хил. кв. м. разгърната застроена площ строителните дейности ще струват около 20 милиона лв. Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София.

По отношение на УБ „Лозенец“ министър Ананиев посочи, че болницата ще запази дейността си и ще остане учебно-лечебна база на Медицинския факултет на Софийския университет. След като Народното събрание приеме отпадането на параграф 5 от Закона за лечебните заведения, по който университетската болница „Лозенец“ е второстепенен разпоредител с бюджет към Министерския съвет, лечебното заведение ще бъде регистрирано като търговско дружество. С решение на правителството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се предоставят правата на едноличен собственик на капитала за управление на държавното лечебно заведение, стана ясно от думите на здравния министър.

На днешното заседание на Министерския съвет бяха отпуснати близо 4,4 милиона лева за Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на УМБАЛСМ „Пирогов“, с които ще бъдат закупени нова медицина апаратура и оборудване. Целта е да се подобри обслужването на пациентите в клиниката, която е уникална за България.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -