събота, 26 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНационална детска болница ще бъде изградена поетапно в Правителствена

Национална детска болница ще бъде изградена поетапно в Правителствена

Болница „Лозенец“ (известна като Правителствена) ще бъде трансформирана в Национална многопрофилна детска болница, каквато има във всяка европейска столица от ЕС. Това стана ясно от съобщение на Министерски съвет преди дни. Структурите на сегашната болница „Лозенец“ ще минат на подчинение към ВМА, а в сградния фонд ще бъде създадена голямата детска болница, за която педиатрите у нас отдавна настояват.

Инициативен комитет от медицински специалисти и представители на други организации работи отдавна с институциите по този въпрос. Като основен проблем се очертаваше намирането на средства за мащабната инвестиция, които се изчисляват на около 120 млн. лв.

Търсят се 120 млн. лв. за нова голяма национална детска болница

Всички детски специалисти под един покрив

„Министерството на здравеопазването работи по създаване на национална многопрофилна педиатрична болница, в която на едно място да бъдат услугите по: спешна и високоспециализирана консултативна педиатрична помощ, интензивно лечение на деца, включително с възможности за продължителна дихателна реанимация, неонатологична помощ, с възможности за обслужване на деца, родени с висока степен на недоносеност и изключително ниско тегло при раждане, комплексно (терапевтично и оперативно) обслужване на деца с вродени аномалии, хронични заболявания и увреждания и други тежки заболявания, услуги по продължително лечение, рехабилитация и палиативни грижи“.

Това стана ясно от отговор на министър Ананиев на въпрос от народен представител в рамките на днешния парламентарен контрол. Здравният министър уточни, че България е единствената европейска държава, която не разполага с аналогична детска болница.

Детската болница не трябва да е търговско дружество

В изказването си министърът посочи, че чрез изграждането на многофункционалната детска болница децата ще получават комплексно обслужване в рамките на една структура, ще им бъде гарантирана най-добрата медицинска грижа, ще бъде стимулирана и специализацията на младите лекари в областта на педиатрията.

Според Кирил Ананиев детската болница не трябва да бъде търговско дружество. Тя ще работи както по клинични пътеки, финансирани от  НЗОК, така и с подкрепа от държавата.

Министър Ананиев съобщи, че е изготвен ясен график за действие през следващите 6 месеца по структуриране на детската болница. Като първа стъпка той посочи внасяне в Народното събрание на законова промяна в Закона за лечебните заведения с цел преструктуриране на Болница „Лозенец“ в многопрофилно лечебно заведение, осигуряващо комплексно лечение на деца.

Статутът на лечебното заведение ще е по чл. 5 от Закона за лечебните заведения – като второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването. Ще бъде създадена експертна група, в която ще участват директорите на редица лечебни заведения, за да изготвят подробен план за действие за преструктуриране на наличните болнични структури в УБ „Лозенец“, които не са свързани с лечението на деца. Към нея ще се включат и експерти по педиатрия и детски грижи с доказан професионален опит.

Педиатри искат безплатни лекарства за децата до 18 г.

Преструктурирането на болница „Лозенец“ ще става поетапно

Ще бъде създадена и експертна група, която да изготви план за действие за всички правно-икономически и финансови промени в преструктурираните болници, от които ще излязат детските клиники и отделения, включително чрез промени в статута и в капитала на дружествата. Ще бъде направен и одит на финансовото състояние на Болница Лозенец.

„В хода на реализиране на дейностите, болница „Лозенец“ поетапно ще бъде преструктурирана в лечебно заведение, което да обслужва само деца. Ще постигнем това без да се създава социално напрежение и без риск както за лечението на пациентите в болницата и професионалната реализация на персонала в нея, така и за обучението на студентите на територията на лечебното заведение. Важно е да подчертая накрая, че имам пълната политическа подкрепа на правителството, като по този начин управляващите се отказват от една своя привилегия в името на здравето на българските деца“, беше категоричен министър Ананиев.  

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -