вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекари и сестри продавали в аптеките

Лекари и сестри продавали в аптеките

Аптека в столичния кв. „Лозенец“ е продавала медикаменти, въпреки че лицензът й е бил отнет. Това съобщи директорът на агенцията по лекарствата (ИАЛ) д-р Евелин Благоев в отчет за 2012 г. Има и други нарушения, констатирани в общо 1004 проверки за миналата година, затова контролът ще бъде засилен. Наложените глоби са за над 500 хил. лв., а най-често да престъпят правилата се изкушават обекти в малките населени места, при това нощем или в почивните дни.

Най-често инспекторите констатирали, че аптеки и дрогерии продават лекарства по лекарско предписание на пациенти без рецепти. Не са малко и случаите, при които продажбите са осъществявани от лица, които не са фармацевти, т.е. нямат нужната квалификация да правят това. Най-често в това нарушение са хващани студенти по фармация и медицина, лекари и медицински сестри, уточни д-р Благоев. В други случаи медикаменти са продавали бакалавър-фармацевти без задължителното присъствие на магистър-фармацевт. В складове за търговия на едро пък са открити медикаменти с изтекъл срок на годност. Те се съхранявали вместо да бъдат унищожени по надлежния ред. Установени са и продажби на лекарства, за които няма разрешение. Аптеки също така неправилно съхранявали някои лекарства.

Не е намалял интересът към разкриване на нови обекти, допълни д-р Благоев. През последното тримесечие на 2011 г. са постъпили 53 заявления за търговия на дребно, а за същия период на 2012 г. – 59. Той поясни, че не са се сбъднали опасенията, че щеима отлив от търговията на дребно с лекарства, след приемането на новата наредба за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Тя намали фиксираните надценки, които фармацевтите могат да слагат на стоката си.

Над 10 000 заявления за разрешения за употреба на лекарствени продукти са постъпили в ИАЛ през 2012 г. Прекратени са разрешението за употреба на близо 200 медикамента. Това са главно генерични продукти, за които има алтернатива. От агенцията откликват и на заявки от болници, които имат затруднения с доставка на медикаменти. Издадени са 358 разрешения за специални поръчки за лекарства, които нямат разрешение за употреба на българския пазар.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -