понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГрипната вълна в страната отминава

Грипната вълна в страната отминава

Грипът вече отстъпва, стана ясно от съобщение на здравното министерство. Епидемичната обстановка в страната в момента е спокойна. Данните от регионалните здравни инспекции, които постъпват всеки ден, сочат, че няма области с епидемични нива на заболеваемост, нито пък обявени грипни епидемии по места. В Хасково, където имаше най-много болни,  заболеваемостта също рязко е намаляла.

Средната заболеваемост в страната през  последната седмица (11-17 февруари) е 128 на 10 000 души население. Най-засегната е област София, следвана от областите Стара Загора, Пазарджик и Кърджали, където заболеваемостта е между 200 и 164 на 10 хиляди. Със значително под средната за страната заболеваемост са Велико Търново, Кюстендил, Търговище и Перник. Грипът разболява най-често невръстни деца до 4 г., след тях се нарежда възрастовата група от 5-14 г.

През седмицата в Националната референтна лаборатория са изследвани общо 117 проби за грип и остри респираторни заболяваниня, взети от болни с клинична картина на грип. От тях 29 са се оказали положителни за тип В („Уисконсин“), 15 – за грип „Калифорния“, подтип А (H1N1),  и 4 – за грип „Виктория“, подтип А (Н3N2). Любопитно е, че в първата вълна заболели от грип доминираше свинският – А (H1N1), докато сега превес взема тип В, както е и в Западна Европа.

Въпреки че по всичко изглежда, че грипната вълна отминава, здравното министерство препоръчва на гражданите да продължават да вземат мерки за ограничаване риска от заразяване с грипния вирус. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -