сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаГотвят национална програма за превенция на рака, диабета и инфарктите

Готвят национална програма за превенция на рака, диабета и инфарктите

Здравното министерство подготвя Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести (2013 – 2020 г.), съобщиха от ведомството. Целта е да се ограничат рисковите фактори, водещи до хронични незаразни заболявания. Програмата се изготвя съвместно от министерството, представителството на Световната здравна организация, социалното и образователното министерство, Центъра по обществено здраве и анализи, научни и неправителствени организации.

Статистиката показва, че над 80 % от смъртните случаи в България през последните десетилетия са причинени от незаразни болести като сърдечно-съдовите заболявания, злокачествените новообразувания, хроничните респираторни болести и диабета. Националната програма ще обхваща периода 2013-2020г. и ще бъде насочена към подобряване здравето на населението и повишаване качеството на живота чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболяемост и инвалидизация, причинявани от хроничните незаразни болести.

На проведената работна среща партньорите по проекта за Национална програма обсъдиха допълнителни предложения, след което окончателният вариант на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2013 – 2020 г.) и Плана за действие към нея ще бъдат разгледани от ръководството на МЗ и публикувани на сайта на МЗ за 14-дневно обществено обсъждане.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -