сряда, 30 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДоказаха научно: мозъкът на мъжете изключва след секс

Доказаха научно: мозъкът на мъжете изключва след секс

Експеримент на учени, наети от френското правителство разкри, защо мъжете заспиват веднага след секс, пише британският в. „Телеграф“. Екипът сканирал мозъка на доброволни по време и след креватни занимания, за да проследи промените в психичната им дейност.

Така установили, че кората на главния мозък, откъдето се управлява съзнателната мисъл, изключва по време на оргазъм.

Две други области – цингуларен кортекс и амигдалата, изпращат след това съобщение до останалите области на мозъка, за да отпадне в момента сексуалното желание. Това става чрез освобождаване на сънотворни химикали, включително серотонин и естествени опиати.

Серж Столеру, един от учените, който ръководи проучването, заяви, че тези експерименти дават за първи път поглед върху това, което се случва в мозъка по време на оргазъм. Резултатите могат да бъдат използвани от мъжете като извинение, за да заспят спокойно, но е малко вероятно подобен подход да бъде приветстван от техните партньорки, при които нещата се случват по различен начин.

След оргазма мъжете имат нужда от период за възстановяване, през който те не могат да се събудят, обяснява д-р Столеру. При жените, изглежда, било по-различно. Те не изпитват толкова непреодолима нужда от почивка и може да са в настроение да продължат заниманията, докато партньорите им не могат да се отлепят от възглавницата.

Друго изследване на университета в Охайо пък разкри, че мъжете мислят за секс 19 пъти на ден – почти 8000 пъти по-малко, отколкото се смяташе досега. На храната отделят почти толкова мисли и време, колкото и на секса – 18 пъти на ден. Любима мисъл номер три е за сън, тя минава през ума им средно 11 пъти на ден.

Подобни изводи объркват отколешния стереотип, че мъжете мислят за секс на всеки седем секунди, докато са будни. Това прави впечатляващите 8000 пъти за 16 часа на ден. Според учените отклонението е заради различните методики на изследване. В предишните проучвания доброволците сами правели предположение колко често се занимават с такива мисли, а сега мозъчната им дейност била записвана с апарати.

Въпреки това американските учени установили, че мъжете все пак мислят за секс средно два пъти повече от жените, които се забавляват с подобни представи само десет пъти на ден. Нежният пол отделя по-малко енергия да мечтае за храна и сън, като мисли за тях съответо по 15 и 8,5 пъти дневно.

Екипът от университета на щата Охайо наблюдавал с апаратура 160 жени и 120 мъже на възраст 18-25. В контролна група били излъчени 59-има от тях, които записвали субективната си преценка колко често мислят за храна, 61 сън и 163 пол.

Свързани теми: Трите естествени дроги – секс, спорт и слънце

Учен от САЩ открил G-точката

Британски учен станал баща на 600 деца

Сексът ставал по-добър с годините

СНИМКА: SXC

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -