сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаФренски експерти ни съветват за изграждане на национална детска болница

Френски експерти ни съветват за изграждане на национална детска болница

Френски експерти гостуват у нас, за да подготвят проект, по който ще бъде изградена голяма педиатрична болница. Само преди няколко месеца – в Деня на детето 1 юни, подобна идея бе представена от инициативен комитет, в който влизат изявени специалисти по детски болести начело с проф. Владимир Пилософ. Каузата им е да се изгради по-бързо Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“.

Факт е, че в момента няма такъв тип лечебно заведение, какъвто има в повечето европейски страни. Специалистите, които работят с деца у нас, са пръснати в 14 различни лечебни заведения. Специализираната болница по детски болести в София не може да покрие целия спектър от здравни услуги, каквито обикновено се предлагат под един покрив в страните от ЕС.

В частния сектор пък педиатричното обслужване не е особено развито, защото лечението на децата е скъпо начинание, а клиничните пътеки не се финансират добре. За да се изгради такава болница обаче, са нужни над 100 млн. лв. Въпросът с началното финансиране е основен, тъй като именно намирането на парите беше спънката пред подобен проект досега.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров се срещна с френската делегация, която предлага да помогне за построяването на педиатрична болница в България. В делегацията влизат представители на най-голямата верига френски държавни болници.

Според министъра е необходимо първо да се направи анализ на какъв принцип ще работи детската болница, къде да бъде позиционирана и как ще се финансира. По думите му тази тема се обсъжда от близо 10 години, тъй като такъв тип лечебно заведение у нас липсва.

Представителите на френската страна ще изпратят свои експерти в България, за да проучат как функционира здравната грижа за децата в страната ни. До три месеца те ще направят анализ и ще предложат конкретен проект за създаване на педиатрична болница в страната ни.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -