Ябълки и домати спасяват пушачите от възпаления

PRINT
ябълки диета

Ако човек пуши, непременно трябва да обърне специално внимание на храната си. Експерти от Университета “Джонс Хопкинс” препоръчват на пушачите да включат повече ябълки и домати във всекидневното си меню. Това ще им помогне на белите им дробове  по-лесно да се справят с типичните при тях възпаления и увреждания, предаде РИА „Новости“. Състоянието на белите дробове започва да се влошава още на 30-годишна възраст, се казва в доклада на учените от САЩ. Скоростта на влошаване зависи от общото състояние на всеки човек и другите му особености. Изследванията на учените сега показват, че консумирането на плодове в големи количества може да забави този процес и дори да спаси белите дробове от увреждания, свързани с тютюнопушенето.

Вижте още: Любопитни факти за белия дроб

Не само цигарите, а и мръсният градски въздух представлява сериозна опасност за белите дробове. За проблема отдавна се говори усилено в западните страни, докато в Българи едва се забелязва.

Комбинацията от тютюнопушене и дишане на замърсен въздух е опасна за белите дробове

Нерядко дългогодишните пушачи стигат до ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест. Това е заболяване, характеризиращо се с прогресиращо възпаление в белите дробове, влошаване на функцията им и затруднено дишане. Накрая се стига до дихателна недостатъчност. Все пак основно тютюнопушенето – пасивно и активно, увеличава риска от ХОББ. Заболяването, което започва като “пушаческа кашлица”, ще бъде на трето място в списъка на причините за смърт в световен мащаб до 2020 г. според прогнозите на медиците.  

Ако не можете да откажете напълно цигарите, поне обърнете внимание на храненето, призовават експертите. Изводите им за ползата от ябълките и доматите са въз основа на данни, предоставени от над 600 доброволци от европейски страни. В рамките на проучването са анализирани състоянието на белите дробове, диетата и честотата на пушене. Първата информация е била събрана през 2002 г., а наскоро проучването било повторено.

Анализът категорично показал, че за пушачите, които ядат 2-3 домата или половин-една ябълка на ден е по-малко вероятно да се разболеят от хронична обструктивна белодробна болест. Обемът на белите им дробове, който е пряко свързан с жизнеспособността на този орган, бил с 60-80 мл повече от тези, които не ядяли толкова плодове и зеленчуци. При пушачите връзката между консумацията на домати, ябълки и здравето набелите дробове била още по-изразена. Експерти подчертават, че за тази група е много важно да включат в диетата си и други плодове и зеленчуци. Любопитно е, че соковете и смутитата не давали този положителен ефект. Не е установена причината, но се знае, че соковете не съдържат фибрите на плодовете и зеленчуците.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Ябълки и домати спасяват пушачите от възпаления беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 Iliana Angelova
loading...