Стартира лятна акция с безплатни тестове за СПИН

PRINT
ХИВ СПИН тест

Днес във Варна стартира лятната АНТИСПИН кампания. Тя ще продължи до края на август като през целия месец в черноморските курорти мобилни екипи ще предлагат безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Екипи ще бъдат разположени и на други места в страната в близост до градски плажове, басейни и молове. Инициативата за изнасянето на мобилни кабинети по туристически обекти е на РЗИ, общини и неправителствени организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към МЗ, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Над 19 000 души са се изследвали досега в летните АНТИСПИН кампании. Целта на инициативата е да се фокусира общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

Информация за графика на мобилните медицински кабинети в цялата страна можете да получите на уеб страницата на „Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ www.aidsprogram.bg.

В София всеки вторник и четвъртък до края на месец август от 18.30 до 21.30 ч. на разположение на желаещите да проверят актуалния си ХИВ статус ще е мобилен медицински кабинет в близост до заведението „Порк пай“ в Борисовата градина. Във Варна подвижните медицински екипи ще бъдат разположени на възлови места – площад „Севастопол“, пред Общината и входа на Морската градина. В област Бургас медицинските специалисти ще тестват за ХИВ в курортите по Южното ни Черноморие – Царево, Приморско, Бургас, Созопол, Поморие, Слънчев бряг, Несебър.

В област Добрич кампанията ще обхване Международния юношески лагер в Кранево, както и курортите Албена и Балчик.

В област Благоевград мобилни екипи ще бъдат разположени около плажовете и хотелите в с. Добринище, гр. Благоевград, с. Огняново, гр. Сандански, гр. Кюстендил и гр.Дупница.

В област Стара Загора медицинските консултации и изследвания ще се извършват при басейни и аквапаркове в гр. Ст.Загора, гр. Казанлък, с. Пряпорец, с. Овощник, с. Ягода и гр. Павел баня.

Към 17 юли 2012 г. броят на регистрираните лица с ХИВ у нас е общо 1 564. От началото на 2012 г. новорегистрираните ХИВ-позитивни са 91 лица, от тях 69 мъже и 22 жени. Близо 70% от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора под 29 години. Тази година бяха регистрирани и пет непълнолетни лица под 15 години. Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни в столицата София – 48 лица, следват областите Пловдив – 12 лица, Пазарджик – 6 лица и Варна – 5 лица. Данните показват, че 31 % от новоинфектираните са употребяващи интравенозни наркотици, 32% са мъже, които са съобщили за сексуални контакти с други мъже.

От началото на годината в лабораториите в цялата страна са проведени над 150 000 изследвания за ХИВ. От тях 28 383 лица са получили услугата доброволно консултиране и изследване за ХИВ и са научили своя резултат в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и в мобилните медицински кабинети на неправителствени организации.

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Стартира лятна акция с безплатни тестове за СПИН беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *