Пет съвета как да се пазим от грипа

PRINT
грип настинка кашлица

Грипът ни навестява всяка зима, макар че неговите подвидове (щамове) се променят непрекъснато. Почти винаги се стига и до грипна епидемия. Това не променя фактите, че грипът е много по-опасен от другите вируси и води много по-често до усложнения като отит, бронхит, пневмония или ангина. Особено опасен е той за диабетици, хипертоници или хора с други хронични заболявания. Единствената надеждна профилактика е противогрипната ваксина. Тя е с различен състав всяка година според това, кои щамове правят грипна епидемия в Южното полукълбо. От Световната здравна организация анализират кои подвидове са доминиращи и дават препоръки за състава на противогрипната ваксина. За съжаление имунитетът, който се създава след грип, трае около година, затова е напълно възможно да боледуваме в две последователни години. Още повече, че щамовете са различни и ако имунната система има памет за един, това не ни пази по време на грипна епидемия, когато се срещаме с няколко вида грип.

За предпазването от грип има голямо значение и начинът на живот. Ето пет основни съвета как да се пазим, които дават общопрактикуващите лекари.

1. Студените крака водят до влошаване на кръвоснабдяването на лигавицата в носоглътката и дихателните пътища. Това отслабва имунните клетки, разположени по повърхността й, а човек става податлив на вирусни инфекции, които проникват именно от там. Мръзнат ли краката навън, загрейте ги с гореща вода – старо изпитано средство срещу настинка.

2. Всекидневното меню през зимата трябва да съдържа много пресни плодове и зеленчуци. Витамините и минералите в тях са важни за съпротивителните сили. Важно е да се приемат и по 2 л течност (чай, сокове, вода) всеки ден.

3. Не занемарявайте движението! Прекарвайте колкото се може повече време навън и на слънце. Поне в почивните дни се разходете сред природата. Дори сравнително мръсният градски въздух навън е за предпочитане пред този в затворените помещения. Освен това на слънце в организма се синтезира витамин D, който е много важен за имунитета.

4. Спазвайте строга хигиена. Ако кихате или кашляте, покривайте носа и устата си. След това измивайте грижливо ръцете си с вода и сапун. Правете това по-често през деня. Грипните вируси се предават и чрез обикновено ръкостискане. Бегло движение с ръката край устата, очите или носа могат да внесат инфекцията.

5. Избягвайте препълнени с хора помещения и претъпкани автобуси в градския транспорт. Не пийте от чаша или бутилка на други хора. Забравете временно за обичайните топли поздрави с прегръдка и целувка.

Инкубационният период от заразяването до появата на първите симптоми обикновено е ден-два. Първите симптоми са рязко начало на оплакванията, висока температура, болки в мускулите и ставите, главоболие, болки в гърлото. Може да има и запушен нос и кашлица.

СНИМКА: ТК

[Общо: 5    Средно: 3.6/5]
Пет съвета как да се пазим от грипа беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *