Памучни дрехи и маски пазят най-добре от COVID-19

PRINT
предпазна маска коронавирус

Памучните дрехи и маски са най-добрата защита срещу новия коронавирус, те пречат той да попадне върху кожата и лигавиците. Това става от оповестено ново проучване на Канадската агенция за обществено здраве и Университетът в Манитоба. Наблюденията на специалистите показали, че попаднал върху тези тъкани, вирусът се разпада за по-малко от ден, дори без специално лечение.

В проведен експеримент била анализирана стабилността на SARS-CoV-2 върху замърсени лични предпазни средства. Вирусът бил поставен върху осем различни материали: нитрилови ръкавици, подсилени химически устойчиви ръкавици, респиратори N-95 и N-100, предпазни облекла от Tyvek (специална лека и устойчива нетъкана тъкан), пластмаса, памук и неръждаема стомана. Наблюденията продължиха три седмици. Оказало се, че когато се прилага върху тъкан, изработена от 100% памук, вирусът се разгражда за по-малко от ден.

Водата за уста намалява риска от Covid-19

Известно е, че памукът изсъхва бавно, тъй като е силно хигроскопичен, а коронавирусът се страхува от влага. Продължителността на присъствието на вируса на повърхността (скоростта на изсушаване на капчиците с вируса) зависи от порьозността на материала и от това, доколко капчиците са изложени на околната среда, включително на слънце.

Как да се пазим от заразяване с коронавирус през очите?

Директорът на Института по медицинска паразитология, тропични и венозни заболяваниякъм Сеченовския Университет в Русия Александър Лукашев пояснява, че маските от памучна тъкан отстъпват донякъде пред медицинските. Това се дължи не толкова на скоростта за унищожаването на вируса, а на това, че памукът задържа микроскопични течни капчици, с които COVID-19 се разпространява. 

Голямото предимство е обаче, че памучните материи се “самопочистват” и то бързо от коронавируса. „Ако поставите памучни дрехи в гардероба, на следващия ден те са безопасни за ползване от гледна точка пренасяне на зараза с COVID-19. Експертите подчертават, че е важно сега да се изследват различни тъкани, за да се установи при какви условия вирусът оцелява и умира най-бързо.

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Памучни дрехи и маски пазят най-добре от COVID-19 беше последно модифицирана от: август 26th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *