четвъртък, 23 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПамучни дрехи и маски пазят най-добре от COVID-19

Памучни дрехи и маски пазят най-добре от COVID-19

Памучните дрехи и маски са най-добрата защита срещу новия коронавирус, те пречат той да попадне върху кожата и лигавиците. Това става от оповестено ново проучване на Канадската агенция за обществено здраве и Университетът в Манитоба. Наблюденията на специалистите показали, че попаднал върху тези тъкани, вирусът се разпада за по-малко от ден, дори без специално лечение.

В проведен експеримент била анализирана стабилността на SARS-CoV-2 върху замърсени лични предпазни средства. Вирусът бил поставен върху осем различни материали: нитрилови ръкавици, подсилени химически устойчиви ръкавици, респиратори N-95 и N-100, предпазни облекла от Tyvek (специална лека и устойчива нетъкана тъкан), пластмаса, памук и неръждаема стомана. Наблюденията продължиха три седмици. Оказало се, че когато се прилага върху тъкан, изработена от 100% памук, вирусът се разгражда за по-малко от ден.

Водата за уста намалява риска от Covid-19

Известно е, че памукът изсъхва бавно, тъй като е силно хигроскопичен, а коронавирусът се страхува от влага. Продължителността на присъствието на вируса на повърхността (скоростта на изсушаване на капчиците с вируса) зависи от порьозността на материала и от това, доколко капчиците са изложени на околната среда, включително на слънце.

Как да се пазим от заразяване с коронавирус през очите?

Директорът на Института по медицинска паразитология, тропични и венозни заболяваниякъм Сеченовския Университет в Русия Александър Лукашев пояснява, че маските от памучна тъкан отстъпват донякъде пред медицинските. Това се дължи не толкова на скоростта за унищожаването на вируса, а на това, че памукът задържа микроскопични течни капчици, с които COVID-19 се разпространява. 

Голямото предимство е обаче, че памучните материи се “самопочистват” и то бързо от коронавируса. „Ако поставите памучни дрехи в гардероба, на следващия ден те са безопасни за ползване от гледна точка пренасяне на зараза с COVID-19. Експертите подчертават, че е важно сега да се изследват различни тъкани, за да се установи при какви условия вирусът оцелява и умира най-бързо.

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -