Пълничките живеели по-дълго и с по-малко стрес

PRINT
диета за отслабване

Дебелите живеят по-дълго и с по-малко стрес, стига да не страдат от тежко затлъстяване, пише в. „Билд“. От една страна, много лекари предупреждават, че пълните хора са по-уязвими за диабет и сърдечносъдови заболявания. От друга, техни колеги допълват, че повечкото килограми са начин да се преборим по-лесно със стреса. Някои медици говорят за „парадокс на теглото“.

За последното проучване Ахим Петерс от университета в Любек и Брус Макюън от университета „Рокфелер“ в Ню Йорк наблюдавали 20 студенти с нормално тегло и 20 с наднормено. Поканили ги на импровизиран тест за назначаване на работа, комбиниран с изпит по математика.

При слабите доброволци открили силно повишени нива на кортизола в кръвта. Пълните не се развълнували особено от теста, нивата на кортизола при тях останали нормални. Кортизолът е хормон, който се отделя в моменти на силно напрежение. Учените нямат обяснение защо пълните хора не отделят толкова кортизол колкото слабите.

Наднорменото тегло не е толкова опасно, колкото мислим, коментира пред в. „Зюддойче цайтунг“ Ингрид Мюлхойзер, експерт по здравни науки от университета в Хамбург. Тя признава, че при дебелите наистина има повишен риск от диабет и рак, но пък те разполагат и с повече резерви в организма, а също и повече LDL-холестерол, който неутрализира токсичните вещества, попаднали в организма. Защитният ефект може да идваи оттам, смята тя. През 2009 г. тя провела проучване, което доказва, че закръглените живеят по-дълго. Още през 1999 г. специалисти по бъбречни заболявания забелязали, че слабите, които са на хемодиализа, умират по-рано от другите. Подобна зависимост се наблюдавала също при тежки операции, отравяния на кръвта, рак инсулти и дори ревматизъм.

Най-дълго живеели хората с индекс на телесната маса 27. Това отговаря приблизително на 80 кг при височина от 170 см. Този индекс е начин за оценяване на теглото – дали то е в нормални граници, в наднормените или пък става дума за тежко затлъстяване. Формулата е проста – килограмите се делят на височината в метри на квадрат. Ето и пример при тегло 65 кг и височина 1,7 м: 65 / (1,70 x 1,70) = 65 / 2,89 = 22,49. Според лекари идеалният индекс за мъжете е между 20 и 25, а за жените – между 19 и 24. Ако загадката около „парадокса на теглото“ се разреши, тези стойности може да бъдат коригирани.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Пълничките живеели по-дълго и с по-малко стрес беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *