Кутия цигари всеки ден може да сломи и най-здравия организъм

PRINT

Начинът на живот е много важен за профилактиката на рака. Например намаляването на консумацията на месо и всекидневната консумация на зеленчуци може да намали риска от рак на стомаха един път и половина. Пушенето на кутия цигари всеки ден пък увеличава риска от рак на белите дробове 20 пъти. Данни са са изнесени от главния онколог на Русия Михаил Давидов, специалист в Руския център за изследване на рака „Блохин“, цитиран от РИА „Новости“.

Ракът на белия дроб е първо място в Русия сред онкологичните заболявания при мъжете. Заболяването е лечимо, но само ако се открие рано. Според Давидов всеки един вид рак възниква като резултат от мутация на ген. Обикновено това се случва на фона на хронични възпалителни процеси. Разбира се, известно влияние имат и индивидуалните особености на организма, наследствеността.

Огромният поток от пациенти са възрастни хора, които години наред са имали различни хронични заболявания, допълва д-р Давидов. Тези възпалителни процеси в организма създават условия за превръщането на увреденият клетъчен епител в ракови клетки. Всеки човек над 50 години поне веднъж годишно трябва да се консултира с онколог. Жените трябва да се преглеждат от гинеколог, проктолог и мамолог, и мъжете да си правят рентгенова снимка на белите дробове, да си прегледат основно стомаха, дебелото черво и простатата, казва още д-р Давидов.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Кутия цигари всеки ден може да сломи и най-здравия организъм беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *